Siber Tehlikeler: Malware Nedir?

Siber Tehlikeler: Malware Nedir?

İnternet kullanımları arttıkça tabii ki internet dünyasında karşılaşılan sorunlarda gitgide artmaktadır. Siber saldırılar gerek bireysel gerek ise kurumsal kullanıcıların en çok zorlandığı konular arasında gelmektedir.

İnternet kullanımları arttıkça tabii ki internet dünyasında karşılaşılan sorunlarda gitgide artmaktadır. Siber saldırılar gerek bireysel gerek ise kurumsal kullanıcıların en çok zorlandığı konular arasında gelmektedir. İnternette geçirilen çevrimiçi zaman süresi arttıkça siber tehlikeler ile karşılaşma süresi de o kadar artmaktadır. Siber saldırılar ile kullanıcılar gerek maddi olarak gerekse manevi olarak oldukça zarar görmektedir.

Siber saldırılar içerisinde en çok karşılaşılan tehlikelere Malware denilmektedir. Dünya çapında oldukça büyük sorunlara yer açan bu saldırılar en büyük siber tehlikeler arasında yer almaktadır. Virüsler, solucanlar, Truva atı ve rookitler en çok görülen malware saldırıları arasında yer almaktadır. Bu saldırılar bazen o kadar yıkıcı olabilmektedir ki cihazlarımıza kurtarılamayacak zararlar vermektedir.

Verileriniz dark web’de satılıyor olabilir!

ExpressVPN’in dark web araştırması,  çevrimiçi veri ve bilgilerin korunmadığı takdirde dark web’de ne kadar ucuza satıldığını ortaya koyuyor. Çevrimiçi veri ve bilgileriniz çeşitli siber saldırılarla çalınabilir ve hatta bazen bundan haberiniz olmayabilir.

 Malware Nedir?

Malicious Software yani kötü amaçlı yazılım anlamına gelen malware cihaz sahibinin haberi ve izni olmadan cihazına erişmek için yapılan siber saldırılara denilmektedir. Bu saldırılar ile amaçlanan bilgisayara ya da telefona erişim sağlamak ve cihaza ciddi zarar vermektir. Gerek kurumsal şirketler gerekse devletler tarafından sıklıkla başvurulan bir siber saldırı çeşididir. Yapılan bu saldırılar birçok farklı amaç için yapılabilmektedir.

Özellikle veri ihlali, casusluk ve kimlik hırsızlığı gibi çok farklı alanlar için tercih edilmektedir. Bu saldırılar ile kişisel veya kurumsal bilgisayarlara, web sitelerine, server sistemlerine ve ağlara ciddi zararlar verilebilmektedir.

Saldırıya karşı konuluncaya kadar CBU cihazların ve ağların kullanılmama durumu bile olabilmektedir. Bunun yanında yapılan saldırılar ile cihazlarda ya da ağda yer alan bilgilerin ele geçirilmesi de sağlanabilmektedir. Özellikle son dönemlerde artan malware saldırıları ile 2022 yılında 30 milyondan fazla malware saldırısı tespit edilmiştir.

 En Yaygın Olarak Kullanılan Malware Türleri Nelerdir?

Çevrimiçi dünyada gerek kullanıcıların kişisel verilerine gerekse kurum ya da kuruluşların gizli belgelerine ulaşmak için birçok kötü amaçlı yazılım bulunmaktadır. Siber saldırılar ile cihazlara bulaştırılan ve adeta bir ölümcül virüs gibi cihazlarımızı etkisi altına alan birçok malware türü bulunmaktadır. Bunların en çok karşılaşılanları;

 - Virüsler: İndirilen bir program ya da uygulamaya eklenen tehlikeli kodlar kullanıcıların uygulama ya da programı aktif etmesi ile çalışmaya başlamaktadır.

 - Truva Atları: Tıpkı gerçekte olan bir Truva atı gibi kurban olarak seçilen cihaza indirilmek için gerçekte olan bir program ya da uygulamayı taklit etmektedir. Bu özelliği nedeni ile Truva atı denilmektedir. En çok görülen siber saldırı çeşitleri arasında yer almaktadır.

 - Solucanlar: Sistem ya da cihazda meydana gelen kusurları kullanarak kendilerine yerleşecek ve çalışacak bir alan bulmaktadırlar. Kendini solucan gibi çoğaltarak ağda olan ya da etkileşimde olunan diğer cihazlara da kolayca bulaşmaktadır.

 - Botnet: İnternette dolaşım haline olan bu yazılım açık bulduğu cihaza yerleşerek görevine başlamaktadır.

 - Fidye Yazılımlar: Herhangi bir program ya da uygulama ile cihaza bulaşan bu yazılım ile cihaz kilitlenmekte ve çalışamaz hale getirilmektedir. Hatta birçok zaman açılan bir resim ile fidye talebinde bulunulmaktadır.

 - Reklam Yazılımları: Tarama geçmişinize göre siz istemeseniz de sürekli olarak cihazınızda sürekli reklam açmaktadır.

 - Casus Yazılımlar: Sizlerin yapmış olduğunuz her işlemi her gezintiyi kayıt altına almakta kullanılmaktadır.

 - Rootkit: Korsanların ve hackerlerin bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlamasını sağlamaktadır.

 - Dosyasız Yazılımlar: Bilgisayar sisteminin içinde yerleşik olan yazılımlara yerleşerek bilgisayarınıza zarar vermekte ve dosyalarınızı ele geçirmede kullanılmaktadır.

 - Kötü Amaçlı Reklamlar: İlginizi çekecek bir reklam olarak karşınıza çıkar ve tıkladığınız anda bilgisayarınıza yerleşerek görevine başlamaktadır.

 Güçlü ve orijinal antivirüs yazılımları ve bilinmeyen site ve programların kullanılmaması bilinen ve güvenilen yerlerden indirme yapılması bu malware saldırılarına karşı korunmanıza imkan tanıyacak ve cihazınızı koruyacaktır.