AKP'li belediyede ATM skandalı

AKP'li belediyede ATM skandalı

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin tasarrufu altında olan yerleri ATM konulmak üzere kiraya verirken bankalar arasında ayrım yaptığı ortaya çıktı. Farklı bankalara farklı uygulamalar yapan belediye bir bankaya protokolle, diğerine ihale ederek kiralama yaptığı öğrenildi.

Gazetemistanbul'un haberine göre; Sayıştay Başkanlığı 2016 yılı denetim raporunda Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin tasarrufu altında olan yerlerin Otomatik Para Ödeme Makinesi (ATM) konulmak üzere kiraya verilmesinde farklı bankalara farklı uygulamalar yaptığını tespit etti. Raporda, Belediye'nin hüküm ve tasarrufu altında olan yerlerde bulunan ATM’lerin bir bankaya protokol ile belirlenen kira bedeli karşılığında verildiği, diğer bir bankaya ise ihale edilerek kiralama suretiyle kullandırıldığına dikkat çekildi. İlgili yerlerin kiraya verilmesinde Belediye'nin bir usul belirlemediğine de dikkat çekilen raporda bankalar arasında uygulama farklılıkları oluşturulduğuna dikkat çekildi.

ADALET İLKESİNE AYKIRI 

Sayıştay raporunda "Belediye tarafından ATM’lerin konulduğu yerlerin farklı farklı usullerle kiraya verilmesi ihale kanunlarıyla amaçlanan eşitlik, şeffaflık ve adalet ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. Belediyenin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlere ATM konulmasında uygulama birliğine gidilerek her bir bankaya eşit muamelede bulunulması ve bunu sağlamak için de bu yerlerin 2886 sayılı Kanun uyarınca ihale edilerek kiraya verilmesi gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.  Gaziosmanpaşa Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise son üç yılda ilçede ATM alan kiralamalarının Devlet İhale Kanunu'na göre yapıldığı belirtilerek, "Raporda sözü geçen banka ile yapılan protokol ile ATM yerinin kiralanması 2017 Mart ayı itibari ile sona ermiştir. Bu bağlamda 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu 45. maddesi uyarınca açık teklif usulüne göre 6 adet ATM yeri 23.03.2016 tarihinde yapılan ihale ile 3 yıllığına sözleşmesi yapılarak kiralanmıştır" bilgisi verildi.

ATM'LER KALDIRILDI MI?

Belediyenin açıklamasını yeterli bulmayan Sayıştay denetçisi 2016 yılı içerisinde geçerliliği bulunan toplam iki adet kiralama işlemi yapıldığına vurgu yaparak, "Bunlardan biri protokolle yapılmış, diğeri kanun uyarınca ihale edilmiştir. Protokolle yapılmış kiralama işlemine ilişkin protokol 19 Mart tarihinde sona ermiştir. Verilen cevapta sona eren protokol hükümlerine istinaden söz konusu bankaya kiralanan yerlerin, yeniden ihale edilip edilmediği, ihale edilmediyse ATM’lerin kaldırılıp kaldırılmadığı gibi hususlarda herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır. Bu nedenle konunun takibine denetim dönemlerinde devam edilecektir" uyarısını yaptı.

REKLAM VERGİSİ EKSİK ALINDI

Sayıştay'ın 2016 yılı denetim raporunda Gaziosmanpaşa Beledidyesi'nin kiraya verilen reklam alanlarına ilişkin ilan ve reklam vergisinin eksik tahakkuk ettiğini ortaya çıkardı. Raporda, Belediye gelir hesaplarının incelenmesi neticesinde; billboard ve CLP raketlerin işletme hakkını elinde bulunduran şirkete ilan ve reklam vergisinin eksik tahakkuk ettirildiği tespit edildi. Belediye2den yapılan açıklamada ise "Devlet İhale Kanunu çerçevesinde ihale edilen 'Billboard tesis edilmesi ve 10 yıllığına kiraya verilmesi' işine ait 10 yıllığına kiraya verilmesi kapsamında 59 adet billboard ve 2016 yılı mart ayından itibaren 20 adet CLP yüklenicinin kullanımına verilmiştir. Yüklenici kiralanan işin bedelini ödemektedir. Yüklenici ile imza edilen sözleşmede, 'Yüklenici kent mobilyalarından yıllık yüzde 15 oranını geçmemek üzere Belediye reklam ve duyurularında kullanmak amacı ile Belediyenin belirleyeceği yerlerdeki kent mobilyalarının Belediyeye ücretsiz tahsis edecektir' denilmektedir. Bu madde gereği 9 adet reklam billboardın Belediyemiz hizmetlerinin reklam ve duyurularının yapılmasında kullanılması nedeni ile ilan ve reklam ücreti hesaplanmamıştır" denildi.