
1 hafta hiç şeker yemezsek vücudumuzda neler olur?
7 gün boyunca şeker tüketmediğimiz takdirde vücutta ne gibi değişiklikler yaşanır? İşte şekersiz bir haftanın sonunda yaşananlar...
1 hafta boyunca şekerden uzak yaşamak vücutta inanılmaz değişikliklere neden oluyor. Uzmanlar, şekerin insan vücudu üzerindeki etkilerine ilişkin bu konuda çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.
AŞIRI ŞEKER TÜKETİMİNİN ZARARLARI
Aşırı şeker tüketimi, vücutta hızlı bir şekilde enerjiye dönüşürken, insülin direncine, obeziteye ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca, şekerli yiyecekler vücutta iltihaplanmayı arttırarak birçok kronik hastalığa da zemin hazırlayabilir.
Peki, şekerden uzak bir hafta geçirmek vücudumuzda ne gibi değişikliklere neden olur?
7 GÜN ŞEKERSİZ HAYATIN İLK 24 SAATİNDE YAŞANANLAR
Şekerden uzak kalmak, vücutta ilk başta bazı olumsuz etkiler oluşturabilir.
Yeniçağ'daki habere göre Klinik psikolog Dr. Melis Toprak, "İlk 24 saatte şekerin eksikliği vücutta stres hormonu olan kortizolün artmasına yol açabilir. Bu, kişilerin baş ağrısı, yorgunluk ve huzursuzluk gibi belirtiler yaşamasına neden olabilir" dedi.
ŞEKERSİZ 48 SAAT YAŞANANLAR
İkinci günün sonlarına doğru, vücut şekerin eksikliğine alışılır.
Diyetisyenler, “İlk başta çok yoğun olmasa da, şeker isteği azalır. Bu, vücudun artık daha stabil bir enerji kaynağına yönelmesiyle ilgilidir. Beyindeki dopamin seviyeleri yeniden dengeye gelir ve bu da tatlılara olan isteği azaltır” dedi.
Ayrıca, vücutta artan enerji seviyesi, kişilerin daha az yorgunluk hissetmesini sağlar.
ŞEKERSİZ GEÇEN 3-4 GÜNÜN ARDINDAN
Birçok kişi, şekerin sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkiler oluşturmasının fark etmediğinin altı çizildi. Ancak şekerden uzak kalmak, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkileyebileceği vurgulandı.
Dr. Melis Toprak, “Şeker, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin büyümesini teşvik eder. Şekerin kesilmesiyle birlikte, bağırsak florası daha sağlıklı bir hale gelir ve sindirim sistemi düzeni iyileşir.” dedi.
Ayrıca, uyku düzeni de şekerden uzak kalmanın olumlu etkilerini görmeye başlar. Şekerin, gece boyunca uykusuzluğa ve kalitesiz uykuya yol açabildiği bilinmekte.
ŞEKERSİZ 5-6 GÜN
Şekerden uzak durmak, enerji seviyelerinin dengelenmesini sağlar. Uzmanlar, şekerin ani enerji yükselişlerine ve sonrasında çöküşlere neden olduğunu belirtti.
5. günden itibaren, vücutta şeker tüketiminin eksikliği daha belirgin hale gelir ve enerjinin daha stabil bir şekilde salınmaya başladığı gözlemlenir.
Nöroloji Uzmanı Dr. Hakan Güler, “Şekerden uzak kalmak, beynin enerji ihtiyaçlarını daha verimli karşılamasına olanak tanır. Bu da zihinsel netlik ve konsantrasyon seviyelerinin artmasına yardımcı olur” dedi.
ŞEKERSİZ GEÇİRİLEN 1 HAFTANIN SONU
Şekerin cilt üzerindeki olumsuz etkileri, özellikle akne ve kırışıklıklar gibi belirtilerle kendini gösterir.
7. günün sonunda, vücutta görülen en büyük değişikliklerden biri cildin daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasıdır.
Dermatologlar, "Şekerin vücutta yarattığı iltihaplanma, cilt problemlerine yol açabilir. 7 gün boyunca şekersiz bir diyetle, iltihaplanma azalır ve cilt daha sağlıklı görünür" dedi.
Ayrıca, kalp sağlığı ve metabolizma üzerinde de olumlu etkilerin gözlemlendiğinin altı çizildi.