
1915 Çanakkale Köprüsü'nün ayakları yükseliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017'de temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatı devam ediyor.
Çanakkale Boğazı'nda, Gelibolu'nun Sütlüce ve Lapseki'nin Şekerkaya mevkiileri arasına yapılan köprünün, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılını simgelemesi nedeniyle orta açıklığı 2023 metre olacak. Bu açıklık köprüye, dünyanın en uzun kuleler arası açıklığa sahip asma köprüsü ünvanını kazandıracak.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki kıtadaki yakalarında denize batırılan kule kesonları üzerine ağustos ayında her biri 800 ton ağırlığındaki bloklar yerleştirilmeye başlandı. Gelibolu ve Lapseki yakasında denize batırılan kesonlar üzerine konulan ilk blokların ardından beliren köprü ayakları, eylül ayında konulan üçüncü bloklarla birlikte iyice yükseldi. Bu ay ise, köprünün Gelibolu Sütlüce'de deniz içerisindeki keson üzerine 5'inci, Lapseki'nin Şekerkaya mevkiindeki keson üzerinde ise dördüncü bloklar yerleştirildi. Köprünün Lapseki'nin Şekerkaya mevkiinde karada da çalışmalar sürüyor.
KÖPRÜ AYAKLARI 318 METRE OLACAK
Denize batırılan kule kesonları üzerine konulmaya devam eden bloklarla köprü ayakları önümüzdeki günlerde yükselmeye devam edecek. Tüm blokların konulmasının ardından Türk bayrağının renklerini alacak olan 318 metrelik köprü kuleleri tamamlanacak. Çanakkale Deniz Zaferi'nin yıl dönümü olan 18 Mart'ı temsil eden 318 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı da, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.