30 yıldır taş değirmen çalıştırıyor

30 yıldır taş değirmen çalıştırıyor

Konya’nın Seydişehir ilçesinde yaşayan Ramazan Kocabaş, 30 yıldır taş değirmende geleneksel yöntemlerle un öğütüp, bulgur çekerek geçimini sağlıyor.


 

 Değirmenci Kocabaş, çiftçilerin yetiştirdikleri buğday, arpa, mısır, çavdar, yulaf, nohutları yüzyıllardır süre gelen yöntem olan taş el değirmende çekerek 30 yıldır un ve bulgur ürettiğini söyledi.

Seydişehir Pınarbaşı Mahallesindeki eski sanayide taş değirmen çalıştıran Kocabaş, "30 yıl önce kurdurduğum taş değirmen tesisinde kaynatılıp, kurutulan buğdaylar tavlama makinesinden geçirilerek taş değirmende öğütülüp un oluyor. Bulgur çektirmek isteyen vatandaşlarımızın da helezonlar yardımıyla tekrar eleme makinesine konularak pilavlık, çorbalık, köftelik gibi bulgur yapıyoruz.  Ondan sonra da çuvallayarak satışa hazır hale geliyor. Gelenekselliği bozmadan yaptığımız üretim biraz zahmetli oluyor ama lezzetli oluyor. Tam kepekli un bağışıklığı güçlendirmektedir. Sağlık açısından çok faydalı olduğu için bu ürünlere talep çok. Buğdayını getiren vatandaşlarımızın ürünlerini un ve bulgur yapıyoruz. Ayrıca 25 kg çuvalını da 65 liraya satıyoruz" dedi.