35 yıllık aşçıdan mükemmel lahana sarmasının sırları! Asla dağılma olmuyor

35 yıllık aşçıdan mükemmel lahana sarmasının sırları! Asla dağılma olmuyor

Konyalı aşçı lahana sarması pişirirken bilinmesi gereken tarif sırlarını paylaştı

Lahana sarması kış aylarında çokça yapılan bir yemek. Hazırsanız lahana sarması pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları paylaşacağız. İşte lahana sarmasına lezzet katan tüyolar

Saraymedya.com sitesindeki içeriğe göre; Lahana sarması, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Ancak, bazen yaparken zorlanabiliriz ve sonuç beklediğimiz gibi olmayabilir. İşte size, konyalı aşçı İbrahim Karaman Yıldırım'ın paylaştığı 5 püf noktasıyla lahana sarmasını mükemmel yapmanın sırları.

1. Lahanayı doğru şekilde hazırlayın: Lahanaların yaprakları tek tek ayrılmalı ve sert damarları kesilmelidir. Lahanalar kaynar suda 2-3 dakika bekletilerek yumuşatılmalıdır.

maxresdefault-001.jpg

2. Dolma harcını iyi hazırlayın: Dolma harcı, et, pirinç, soğan, sarımsak, domates, biber, baharatlar gibi malzemelerden oluşur. Bu malzemelerin oranlarına dikkat ederek, harcı güzelce yoğurun.

3. Dolmaları sıkıca sarın: Dolmaların içine harcı koyduktan sonra, yaprakları sıkıca sararak dolmaların dağılmamasını sağlayın.

4. Tencere seçimine dikkat edin: Lahanaları pişirmek için uygun bir tencere seçmelisiniz. Tencerenin altına birkaç yaprak lahana koyarak dolmaların yapışmamasını sağlayabilirsiniz.

5. Pişirme süresine dikkat edin: Lahanaların pişme süresi yaklaşık 45 dakikadır. Pişirme sırasında tencerenin kapağı kapalı olmalıdır ve dolmaların üzerine su eklenmelidir.

Lahana sarması malzemeleri;

Bir adet lahana

300 gram kıyma

1 adet kuru soğan

1 su bardağı pirinç

Yarım demet maydanoz

1 yemek kaşığı kuru nane

Sıvı yağ

Tuz

Pul biber

Salçalı sosu için;

1 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı sıvı yağ

2 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

Kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?

Lahana sarmasına iç harcı hazırlayarak başlayabilirsiniz. Soğanı soyup ince ince kıyın. Pirinci ve maydanozu yıkayın. İç harcı hazırlamak için kıyma, soğan, maydanoz ve baharatları karıştırın. Lahanın sert kısmı olan kafa kökünü kesin tencereye bütün olarak alıp su ekleyinhaşlayın. Haşlanan lahanayı parçalara bölüp sert damar kısımlarını kesin. Bu köklü kısımları sarmayı yapacağınız tencerenin dibine serin. Ardından eşit parçalara böldüğünüz lahanayı bir şeker kaşığı iç malzeme koyarak sarın ve tencereye dizin. Tüm iç malzeme bitene kadar bu işleme devam edin. Ardından 1 yemek kaşığı salçayı 2 su bardağı suda eritin, tuz ve sıvıyağ ekleyerek sarmaların üzerine dökün. Lahana sarmanızın pişerken dağılmaması için üzerine küçük bir tabak kapatıp ocağa alın. Yaklaşık 30-40 dakika pişecek. Pişme aşamasında tadına bakmanızı öneririz. Piştikten sonra 15 dakika dinlendirip servis edilebilir. Afiyet olsun.

Lahana sarmasının tarifi işte bu kadar kolay! Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun

İlgili Haberler