4 bin yıl önce nesli tükenen mamutlardan et yaptılar!

4 bin yıl önce nesli tükenen mamutlardan et yaptılar!

The Guardian'ın haberine Avustralya'da bir şirket 4 bin yıl önce nesli tükenen mamutlardan et üretti ve Mamut Köftesi yaptı...

İmkansızı başaran şirket mamutun DNA'sını kullanarak et üretti.

mamut1.jpg

Yalnızca birkaç hafta süren bu çalışma sonucu şirket Mamut Köfte'sini üreterek 'yetiştirilmiş et' alternatifleri sayesinde insanların iklim krizi sırasında geleneksel et kaynaklarından uzaklaştırmayı amaçlıyor.

The Guardian'da yer alan habere göre Avustralya'daki Vow isimli bir şirket soyu tükenen hayvanlardan et üretmeye başladı. Şirket bu "yetiştirilmiş" et alternatifleri sayesinde insanları iklim krizi sırasında artık sürdürülebilir olmayan geleneksel et kaynaklarından uzaklaştırabileceklerini ümit ediyor.

mamut3.png

Vow, köfteyi oluşturmak için bir mamut kas proteininden alınan DNA dizisini kullandı. The Guardian'ın bildirdiğine göre, sekansta boşlukların olduğu yerlerde, mamutlardan alınan DNA kullanıldı. Bu, koyunlardan alınan miyoblast kök hücrelerinin içinde etin yetiştirilmesinden önce yapıldı. Tüm süreç birkaç hafta sürdü ve köftenin yaratıcılarına göre "süresiz" olarak bunu yapmak mümkün.

Vow'un kurucu ortağı Tim Noakesmith, The Guardian ile yaptığı görüşmede, ekibin mamutu “çeşitlilik kaybının ve iklim değişikliğinin bir sembolü olduğu için” seçtiğini, ancak herhangi bir hedef hayvandan badem büyüklüğünde bir biyopsi bulunduğu takdirde bu sürecin kullanılabileceğini belirtti. Yani bu yöntem, elimizde yeterince kalıntı bulunmayan Dodo gibi hayvanlar için kullanılamayacak.

mamut2.png

Ekip, Good Morning Britain'a “Bunun başarılması için yeterli genetik bilgi yok” dedi ve ekledi: “Dodo nuggetları aslında aklımıza gelen ilk fikirdi. Mamut köftesine döndük çünkü bu tür hakkında elimizde daha fazla bilgi var."

Vow'un Baş Bilim Sorumlusu James Ryall ise “T. Rex'in kolajen dizisi aslında oldukça iyi bir şekilde tanımlandı” diyor ve devam ediyor: “Yani teorik olarak Tyrannosaurus Rex (DNA’sı) kullanarak kollajen bazlı bir besin takviyesi oluşturabilirsiniz.”