
Adet gecikmesi neden olur? Regl neden gecikir?
Adet gecikmesi neden olur? sorusu kadın kullanıcılar tarafından sıkça merak ediliyor. Peki regl gecikmesinin nedeni nedir?
Regl veya adet kanaması, kadınlarda aylık döngüler hâlinde gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Birçok kadında adet gecikmesi görülebilir. Peki regl gecikmesi neden olur?
ADET GECİKMESİ NEDİR?
Adet gecikmesi, 21-35 gün arasında değişen adet döngüsünde, beklenen adet tarihinin 7 günden fazla gecikmesi durumudur. Adet gecikmesi daha çok hamilelik, stres, doğum kontrol hapı kullanımı, hormonal değişiklikler, yoğun egzersiz ve tiroid ve stres gibi sağlık problemleri gibi nedenlerle yaşanır.
Kişide bazen herhangi bir belirtiye sebep olmayan adet gecikmesi, zaman zaman yorgunluk, ruh hali değişimleri, bel ağrısı, baş ağrısı ve şişkinlik gibi semptomlara da sebebiyet verebilir. Genel olarak takvime bakılarak teşhis edilen adet gecikmesinin nedeni hamilelikse kan tahlili istenir ve doğuma kadar bu tetkitler devam eder. Eğer adet gecikmesinin nedeni diğer hastalıklarsa duruma göre ilaç tedavisi ve alternatif yöntemler uygulanabilir.
ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR?
Adet gecikmesinin yaygın nedenleri hamilelik, stres, aşırı egzersiz, aşırı kilo kaybetme, doğum kontrol ilaçları gibi hormon dengesini değiştiren durumlar, emziriyor olmak, kist-miyom gibi yumurtalık hastalıkları ve tiroid sorunlarıdır.
Bir adet döngüsünü etkileyen 4 önemli organdan söz edilebilir. Bunlar beyinde hipotalamus, hipofiz bölgeleri ile yumurtalık ve rahimdir. Tüm bu 4 organın uyum içinde olması; kadınların ortalama 28 günde bir adet görmelerini sağlar. Ancak adetin 7 günden fazla ve sık sık gecikmesi bir sorun olduğu anlamına gelir.
Kadınlarda adet gecikmesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Adet gecikmesinin en yaygın nedeni gebeliktir
- Stres
- Menopoza girmiş olmak
- Polikistik over sendromu
- Miyom ve kist gibi rahim ve yumurtalık sorunları
- Aşırı kilo kaybı veya alımı
- Yoğun egzersiz
- Kronik hastalıklar
- Tiroid sorunları
- Doğum kontrol hapı gibi hormonal ilaçlar
- Emziriyor olmak
ADET GECİKMESİ NASIL DÜZELİR?
Adet gecikmesi durumunda teşhise göre tedavi uygulanmaktadır. Eğer gecikme nedeni gebelikse, gebenin ilk kan tetkikleri istenir ve doğuma kadar bu tetkikler devam eder. Her ay rutin kontrol gerekmektedir. Eğer polikistik over, tiroid ya da çeşitli kronik hastalıklar ortaya çıkarsa ilaç düzenlemeleri yapılır. Tiroid, diyabet gibi bir sorun varsa endokrin hastalıkları uzmanı, dahiliye uzmanından da konsültasyon istenir. Çölyak gibi bir durum söz konusuysa gastroenteroloji uzmanlarından konsültasyon alınır. Eğer polikistik over sendromuna bağlı bir adet gecikmesi varsa tedavide kilo kontrolü sağlanmalıdır. Burada diyetisyenden yardım alınabilir. Polikistik over sendromunda insülin direnci de görülebildiğinden endokrin uzmanından bir destek alınmalıdır.
Ayrıca kadın doğum bölümünden de çeşitli ilaç tedavileri verilmektedir. Tıbbi tedavi ve kilo kaybı sonucunda adet düzeni önemli oranda düzelmekte, yumurtlama probleminin ortadan kalkmasıyla sorun çözülebilir. Eğer bu hasta gebe kalmak istiyorsa, tedaviye rağmen gecikme devam ediyorsa yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri uygulanabilir. Bu takipler sonucu gelişen yumurtalardan normal ilişki önerilerek veya aşılama yöntemi ile gebelik oluşturulmaya çalışılır. 3-4 kez yapılan takip ve aşılama ile gebelik elde edilememiş ise tüp bebek yöntemine geçilmesi önerilir.
Polikistik over sendromu bulunan kadınların doktorlarını düzenli olarak ziyaret etmeleri, rutin kontrollerini de aksatmamaları gerekmektedir. Polikistik over sendromunda rahim kanseri riski de artabileceğinden rutin muayeneler, tedaviler çok önemlidir. Menopoza bağlı bir adet gecikmesi varsa yine kadın hastalıkları ve doğum uzmanından yardım alınmalıdır. Menopoz süreci takip edilmesi gereken bir süreçtir. Çeşitli ilaçlarla menopoz dönemine uyum sağlanmaktadır. Bunun yanında genel olarak tedavi şekilleri kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir.