
Canan Karatay'ın 'ekmek' uyarısını Türkiye'ye değil Yeni Zelanda duydu
Prof. Dr. Canan Karatay'ı ekmeğe dair yaptığı açıklamalarıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı araştırma Karatay'ı doğruladı.
Yeni Zelanda'da bulunan Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, buğday gluteninin farelerde beyin enflamasyonuna yol açtığına dair bulgular elde etti. Bilim insanları aynı etkinin insanlar üzerinde de görülebileceğini belirtiyor.
ORTA DERECE OBEZOJENİK
Yapılan son araştırmada ise erkek fareler için hem düşük yağlı hem de yüksek yağlı diyetlerde %4,5 glutenle zenginleştirilmiş standart bir diyet uygulandı. Deney sonucu elde edilen bulgular çok şaşırtıcıydı. Glutenin yüksek yağlı bir diyete maruz bırakılan farelerde "orta derecede obezojenik etkiye" neden olduğu, ancak daha da önemlisi, beynin hipotalamus bölgesinde enflamasyonu tetiklediği görüldü.
BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ ARTIŞ GÖSTERDİ
Araştırmacıların gözlemlerine göre beynin hipotalamus bölgesinde astrositler ve mikroglia olarak bilinen makrofajlara benzer bağışıklık hücreleri de artış gösterdi. Hipotalamus, kilo kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi gibi metabolik fonksiyonları koordine eden bölge olarak biliniyor.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Bu sonuçlar, buğday glüteninin insan fizyolojisi üzerinde de benzer sonuçlara yol açacağı endişesini beraberinde getiriyor. Buğday glüteni içeren gıdaların tüketiminde dikkatli olmak ve mümkünse glütensiz beslenmeye yönelmek, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım olabilir.
CANAN KARATAY NE DEMİŞTİ?
Otago Üniversitesi'nden bir grup araştırmacının yaptığı bu araştırma Canan Karatay'ı doğruladı. Peki, Canan Karatay ne demişti?
EKMEK YEMEYECEKSİNİZ
İşlem görmüş her türlü tahıla karşı olduğunu anlatan Karatay, bu düşüncesinin nedenlerine ilişkin bilgi verdi. Karatay, şöyle konuştu:
"Bunlar sağlıklı değil, bunlar hibrit yapıla yapıla kromozomlarıyla oynandı, onun için sağlık bakımından zararlı oluyor. Beyaz ekmek değil, bütün tahıllar, bütün buğdaylar, her türlüsünde bugünkü zamanda artık 48 kromozom ve bu kromozomların içinde 23 bin türlü gliyadin var. Yani gluten grubu yabancı protein çocuklarda alerji sebebi, bütün çocukların astım olmasının sebebi. Bu konu içine tüm ekmekler giriyor. Bütün ekmeklerden bahsediyorum; yeşil, sarı, kırmızı, tam buğday hepsinden bahsediyorum. Her zaman şunu söylüyorum; fındık, fıstık tavsiye ediyorum. Alerjiniz varsa şeker, tansiyon, kanser, kalp, alzaymır hastasıysanız veya depresyondaysanız, şizofrenseniz, dizleriniz ağrıyorsa, karaciğeriniz yağlıysa öksürüğünüz de varsa ekmek yemeyeceksiniz."