Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel kolesterolü düşüren 8 süper gıdayı açıkladı

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel kolesterolü düşüren 8 süper gıdayı açıkladı

Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olacak bazı gıdalar bulunmaktadır. İşte kolesterolü düşürecek 8 önemli gıda:

Kolesterol, toplum içinde bir hastalık olarak algılansa da aslında hayvansal gıdalardan edindiğimiz bir tür yağın adıdır. Vücutta bulunan iki tür kolesterol vardır: iyi huylu ve kötü huylu kolesterol. Tıp literatüründe "LDL" olarak bilinen kötü huylu kolesterol, damarların daralmasına ve tıkanmasına neden olarak bir dizi riski beraberinde getirir.

Kolesterol seviyeleri sürekli yüksek olan insanların genellikle sağlıksız bir beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz bir yaşam tarzı olduğu gözlenmiştir. Ancak kolesterolü düşürmek mümkündür. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirerek kolesterol seviyelerimizi kontrol altına alabiliriz.

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel'in açıkladığına göre, bu 8 süper besinle kolesterolünüzü kontrol altına alabileceksiniz.

ZEYTİNYAĞI

Yemeklerinizde katı yağ yerine zeytinyağı kullanın. Zeytinyağı içine OMe-9 vardır. Kalpteki iyi huylu kolesterolün yükselmesini sağlar.

CEVİZ

İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde iyi huylu kolesterolü artırır ve kötü kolesterolü düşürür. Mutlaka her gün beslenmenizde günde 2 tane ceviz tüketin. Geceden 2 cevizi 1 bardak suya koyun. Sabah uyanınca cevizi yiyin, suyunun için. Yardımcı olacaktır.

YULAF

Lifli yapısı sayesinde vücut kolesterolü dışarı atar. Günlük beslenmenizde kahvaltıda sevmiyorsanız bir kase yoğurda 1-2 kaşıkla ara öğün olarak tercih edebilirsiniz.

BALIK

İyi huylu HDL kolesterolünü artırır kötü huylu kolesterol LDL'yi düşürür. Haftada bir kez balık tüketin. Izgara, fırında ya da buğulama olarak tercih etmelisiniz.

YEŞİLÇAY

Metabolizma hızlandırır ve bağırsakları hızlandırır. Vücut yağ yakacaktır ve kilo kaybetmeye yardımcı olur. Size dokunmuyorsa günde 1-2 bardak yeşil çay tüketerek kolesterolü düşürebilirsiniz.

AVOKADO

Avokado çok sağlıklı yağlar içerir. Kolesterolün bağırsaktaki emilimini azaltır. Böylece kolesterol çok emilmeden dışarı atılır ve avokado kolesterolün düşmesine yardımcı olur.

BAKLİYATLAR

Yeşil mercimek, börülce, kuru fasulye çok yüksek lif içeriğine sahiptir. Bizi çok tok tutar. Bunun yanında yüksek lif aynı şekilde bağırsaklardaki kolesterolün emilmesini azaltır, bağlar ve vücuttan kolesterolü atmaya yarar.

SEBZELER

Sebzeler genel olarak kolesterol düşürücüdür. Bağırsak hızlandırıcıdır ve vücuttan kolesterolü atar. Tüm sağlıklı besinlerin kolesterol düşürücü etkisi vardır.

Kaynak: Haberciniz

İlgili Haberler