Domuz gribi kâbusu geri döndü! Influenza belirtileri neler? Domuz gribine hangi ilaç iyi gelir?

Domuz gribi kâbusu geri döndü! Influenza belirtileri neler? Domuz gribine hangi ilaç iyi gelir?

Havaların soğumasıyla hastalıklarda büyük bir artış yaşandı. Pek çok kişiye hastanelerde influenza tanısı konuldu. Peki domuz gribi ya da influenza belirtileri neler?

Soğuk kış aylarının başlamasıyla birlikte hastanelere yapılan başvuruların sayısında patlama yaşanıyor. Son zamanlarda birçok vatandaş duydukları rahatsızlık sebebiyle sağlık ocaklarına ya da hastanelere akın ediyor. Hastanelerde şu sıra en çok teşhis konulan hastalık ise influenza.

5ff58dd755427f1e9014ca79.webp

Peki her yaştan insanı etkileme potansiyeline sahip olan domuz gribi ya da diğer adı ile İnfluenza A H1N1 nedir? Domuz gribinin belirtileri neler? Influenza nasıl tedavi edilir? Hangi ilaçlar domuz gribine iyi gelir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

9eonz-1516021393-0544.webp

DOMUZ GRİBİ NEDİR?

Kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün yol açtığı griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir. Yanı kısaca mevsimsel gribin bir diğer adı H1N1 gribidir. Domuz gribi denmesinin nedeni domuzlarda olan virüse çok benzer olması nedeniyledir. İlk olarak 2009 yılı başında Meksika’da ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılmıştır.

grip-nezle-hasta-aa-1653036.jpg

INFLUENZA BELİRTİLERİ NELER?

 

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen mevsimsel grip belirtilerine benzerdir. 38 C ve üzeri ateş ile birlikte; boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, kas ağrısı, halsizlik-yorgunluk, öksürük, burun akıntısı, solunum güçlüğü, kusma, ishal bulgularından en az birinin varlığında influenza A H1N1’den şüphelenilmelidir.

nezle-mi-grip-mi-covid-mi-9.webp

DOMUZ GRİBİNDE HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR?

Tedavide kullanılan 3 çeşit antiviral ilaç bulunmaktadır. Oseltamivir içerikli ilaçlar 14 günden büyük hastalara ağızdan 5 gün süre ile günde iki kez verilebilir. Zanamivir içerikli ilaç 7 yaş üstü çocuklarda solunum yolundan inhalasyonla kullanılabilir. Peramivir içerikli ilaç 2 yaş üzeri çocuklarda, hastane koşullarında damardan uygulanır.