Dünya devinin başkan yardımcısına 12 yıl hapis istemi!

Dünya devinin başkan yardımcısına 12 yıl hapis istemi!

Güney Koreli savcılar yolsuzluk davasında Samsung Electronics Başkan Yardımcısı Jay Y. Lee'nin 12 yıl hapsini istediler.

Güney Koreli savcılar yolsuzluk davasında Samsung Electronics Başkan Yardımcısı Jay Y. Lee’nin 12 yıl hapsini istediler. Bu dava o dönemki Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin Mart ayında görevden alınmasına yol açmıştı.

Savcılar taleplerini Lee’nin temyiz başvurusunun görüldüğü Seul Yüksek Mahkemesi’ne ilettiler. Lee Ağustos ayında hakkındaki beş yıl hapis cezası kararını temyize götürmüştü. Seul bölge mahkemesi Samsung Group’un 49 yaşındaki varisi Lee’yi o dönemki cumhurbaşkanı Park’a rüşvet verdiği gerekçesiyle Şubat’ta suçlu bulmuştu. Davada suçlananlar arasında Lee ve dört eski Samsung yetkilisi de bulunuyor.

Mahkeme, rüşvetin ülkenin ve dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Samsung Group’un en kârlı iş kolu olan Samsung Electronics’teki kontrolünü güçlendirdiğine karar verdi. Yaklaşık 150 kişilik mahkemede açıklama yapan özel savcı Park Young-soo, “Sanıklar, Samsung Group’un geleceğinden endişe duyduklarını söylüyorlar ancak aslında endişe ettikleri şey Lee’nin kontrolü kaybetmesi ve sonrasında gelecek ekonomik kayıplar” dedi.

Lee, rüşvet suçlamasını ve Park ile bire bir dört kez görüştüğü iddialarını reddetti. Seul Yüksek Mahkemesinin temyiz kararını Ocak sonunda alması bekleniyor. Hangi taraf kaybederse kaybetsin davayı Güney Kore’de nihai temyiz mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir.