Eğitim İş: "MEB hüsranla biten bu sürecin tek sorumlusu olmuştur"

Eğitim İş: "MEB hüsranla biten bu sürecin tek sorumlusu olmuştur"

Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu, Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Eğitim-İş, YKS sonuçlarını; Her zaman olduğu gibi kulağını öneri ve uyarılarımıza kapatan MEB hüsranla biten bu sürecin tek sorumlusu olmuştur. ifadeleriyle değerlendirdi. Açıklama şu şekilde:

“MİLYONLARCA GENCİN HAYALLERİ YIKILDI

Öğrencilerin itirazlarına, velilerin isyanlarına, sendikaların ve eğitim uzmanlarının uyarılarına rağmen YKS’nin, uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin içinde bulunduğu koşullar dikkate alınmadan yapılması, milyonlarca gencin ve ailelerinin hayallerini yıkmıştır. YKS sonuçlarına ilk bakışta bile eğitimin ‘ben yaptım oldu’cu tavra kurban edilmemesi gerektiği anlaşılacaktır. Eğitim-İş olarak pandemiyle birlikte daha da derinleşen fırsat eşitsizliğine ve korona tehlikesine rağmen sınava girmeye mecbur bırakılan öğrencilerin fazladan stres yaşayacaklarını vurgulamıştık.

YKS’YE BAŞARI ORTALAMASININ DÜŞÜKLÜĞÜ DAMGA VURDU

ÖSYM’nin açıkladığı sayısal veriler bu endişelerimizi haklı çıkarmış, başvurduğu halde, TYT’ye 175.416, AYT’ye ise 154.533 aday girmemiştir. Bu durum on binlerce kontenjanın boş kalmasına neden olacaktır. Başarı ortalamasının düşüklüğü bu sınava da damgasını vurmuştur. TYT’de 150 ve üzeri puan alan yani barajı geçen aday yüzdesi 68’dir. Üniversite adaylarının,  en çok sayısal alanda zorlandığını ortaya koyan AYT ortalamaları ise: Türk dili ve edebiyatı 24/5.932, matematik 40/5.294, fizik: 14/1.564, kimya: 13/1.991, biyoloji:13/2.502 şeklindedir.

SORUNUN KAYNAĞI EŞİTSİZLİKLER

Her zaman olduğu gibi kulağını öneri ve uyarılarımıza kapatan MEB hüsranla biten bu sürecin tek sorumlusu olmuştur.  Her sınavda ve eğitim sisteminin genelinde yaşanan sorunun kaynağında, eşitsizlikler yatmaktadır. Uzaktan eğitimde, bilgisayarı, interneti ve hatta televizyonu olmadığı için derslere katılamayan öğrencilerin yok sayılması ve sınavda sorumlu oldukları müfredatın yüz yüze eğitime göre değerlendirilmesi bu tabloyu yaratmıştır.

ÖZEL OKULLARIN VARLIĞI EŞİTSİZLİĞİ BÜYÜTECEK

Çocuklarımızın eşit şartlarda eğitim olanaklarından faydalanamadıkları ve eşit şartlarda sınavlara hazırlanamadıkları gerçeği varlığını korumaktadır. Özel okulların eğitim sistemindeki varlığı büyüyerek devam ettiği sürece de sistemin yarattığı eşitsizlikler varlığını artırarak devam ettirecektir.

BARAJIN ALTINDA KALAN MEB OLDU

Eğitim politikaları konusunda iktidarın ve eğitimden sorumlu kurumların, görevlerini yerine getiremedikleri ortadadır. Eğitim-İş olarak velilerimize de sesleniyoruz: Beklediğinizden düşük puan alan evlatlarınızı daha da sıkmaktan lütfen geri durunuz. Biliniz ki, bu YKS’de barajın altında kalan MEB’in kendisi olmuştur.”

osym.png