Eski eşyalarınız boyayarak yenileyin

Eski eşyalarınız boyayarak yenileyin

Son zamanlarda moda haline gelen geri dönüşüm fikirlerinden biri de eşyaların boyanarak yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi. Sağlam olan ancak artık renginden hoşlanmadığınız eşyalarınızı siz de boyayarak dönüştürebilirsiniz.

Son zamanlarda moda haline gelen geri dönüşüm fikirlerinden biri de eşyaların boyanarak yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi. Sağlam olan ancak artık renginden hoşlanmadığınız eşyalarınızı siz de boyayarak dönüştürebilirsiniz. Veya örneğin, izmir evden eve nakliyat hizmeti aldıysanız ve eşyalarınızın boyası zarar gördüyse; Az maliyet ile büyük değişimlere el atmak için hemen gerekli malzemeleri edinerek dönüştürmek istediğiniz eşyayı boyamaya başlayabilirsiniz.

Herkes Eşya Boyayabilir mi?

Aslında eşya boyama konusunda profesyonel olmanıza gerek yoktur. Fırça tutmayı ve kullanmayı bilen ve biraz da bu işlere eğilimi olan herkes eşyalarını evde rahatlıkla dönüştürebilir. İhtiyacınız olan malzemeler, yapacağınız işlemlere göre farklılık gösterir. Sadece düz bir boyama ile renk değişimi hedefliyorsanız bir adet fırça, boya ve vernik işinizi görecektir. Bu konuda hiçbir bilginiz yoksa internette yer alan videoları izleyerek işlemlerin nasıl yapıldığına adım adım şahit olabilirsiniz. Ancak yazımızın devamını okuyarak da gerekli tüm bilgi ve detaylara ulaşmanız mümkündür.

Eşya Boyama Nasıl Olur?

Çoğu kişi son zamanlarda gerek mutfak dolapları, gerek banyosunda renk değişimlerine giderek büyük farklara imza atıyor. Böyle büyük alanlarda boyama yapabileceğiniz gibi küçük objelerinizi ya da eşyalarınızı da değiştirebilirsiniz. Peki eşya boyama işlemi sırasıyla nasıl yapılır?

  • Öncelikle gözden çıkartabileceğiniz ufak bir eşyayı boyayarak ilk denemenizi gerçekleştirmeniz pratik yapmanız açısından doğru olacaktır.
  • Değiştirmek istediğiniz eşyanızı öncelikle güzelce silin ve yüzeyinde herhangi bir yabancı madde kalmadığından emin olun.
  • Seçtiğiniz boyayı fırçanıza yükleyin ve fazlalığını sıyırın. Fırçanızda gereğinden fazla boya bulunması işinizi zorlaştıracaktır. Ayrıca ipek fırça seçimi de iz kalmaması adına önemlidir.
  • Yavaş yavaş ve nazik hareketler ile eşyanızın ilk kat boyamasını gerçekleştirin.
  • Eşyaların boyanması sürecinde her işlem arasında 24 saat beklenmesi kuralına mutlaka uyun.
  • Ertesi gün eşyanıza 2. kat boya sürmek için hazırlığınızı yapın.
  • Yine ilk katta olduğu gibi gerekli miktarda boyayı fırçanıza yükleyerek boyama işleminizi dikkatlice yapın.
  • 1 gün bekledikten sonra artık vernik atabilirsiniz. Genellikle 2 kat boya sürmek çoğu eşya için yeterlidir. Ancak bazı eşyalarda 3. hatta 4. kata da ihtiyaç duyulabilir. Bunu gözlemleyerek siz karar verebilirsiniz.
  • Vernik atma işleminde hafif nemli olan bir bez bulundurun. Boyadığınız yüzeye yeteri kadar vernik dökerek nemli bez yardımıyla güzelce eşyanın her yerine yedirin. Vernik sürdüğünüz yere tekrardan dönerek silme yapmayın.
  • 1. kat vernik atma işleminden yine 24 saat sonra 2. defa vernik atabilirsiniz. Bu sayede eşyanızın boyası daha iyi şekilde sağlamlaşacak ve dış etkenlere karşı da korunacaktır.

Eşya Dönüşümlerinde Yapılan Farklı İşlemler Nelerdir?

Eşya boyamaya karar vermeniz halinde yapmanız gereken nasıl bir geri dönüşüm istediğinize karar vermektir. Bazı kişiler mermer görünümü, bazıları eskitme ya da sitencil, hazı transfer gibi ürünlerden yararlanarak farklı değişimler yapmak isteyebilir. Eğer dönüştürmek istediğiniz eşyanıza eskitme görünümü vermek isterseniz, bunun için satılan eskitme kremlerinden yararlanabilirsiniz. Normal boyalı ve sağlam bir yüzeye sadece eskitme uygulayabileceğiniz gibi, kendi boyadığınız eşyanıza da eskitme uygulaması yapmanız mümkündür. Eskitme işlemi için nemli bir sünger ve eskitme kremi işinizi görecektir. Daha önce boyadığınız ve en az 24 saat beklediğiniz yüzeye nemli sünger ile eskitme kreminden alarak yüzeye istediniz görünümü elde edene kadar sürebilirsiniz. Daha sonra yine aynı sünger ile silme işlemi yaparak eskitmenin yoğunluğuna karar verebilirsiniz. Bazen genel yüzeye değil de eşyanın bazı bölgelerine eskitme görüntüsü vermek isteyebilirsiniz. O zaman da eskitme işlemi için özel olarak satılan fırçalardan satın alınmalıdır. Eskitme fırçası ile eşyanın eskitilmek istenen bölgelerine bu kremden az miktar alınarak vuruşlar yapılabilir. Ve yine fazlalık silinerek doğal görüntü elde edilebilir. İşlem sonlanınca da 24 saat sonra vernikleme işlemine geçilir.

Bir diğer başvurulan dönüşüm yolu da sitencil ve hazır transfer uygulamasıdır. Stencil, üzerinde çeşitli desenler olan ve bu desenlerin boşluklarından oluşan ürünlerdir. Bu işlemi yapmak istediğiniz yüzeye stencili koyun ve boşlukları dikkatlice istediğiniz renge boyayın. Stencili yüzeyden kaldırdığınızda desen eşyaya uygulanmış olacaktır. Bu süreçte sitencil yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Sprey şeklinde olan bu ürünler stencillin, eşyanın yüzeyine denk gelecek kısmına sıkılır ve eşya üzerine yerleştirildiği zaman kaymasını önler. İşlem bitince de kolaylıkla yüzeyden ayrılır. Hazır transferler ise çeşit çeşit renk renk resimlerden oluşan ürünlerdir. Paketi açılan ve uygulamak istediğiniz eşyanın yüzeyine yerleştirilen hazır transfer nemli bez ile iyice silinir ve eşyaya geçmesi sağlanır. Daha sonra yavaş yavaş çekilerek yüzeyden alınır. 

Karşıyaka evden eve nakliyat

Eşya Boyama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer masa, sehpa gibi geniş ve düz zeminleri boyuyorsanız o aşamada sünger rulo kullanmanız daha rahat olacaktır. Sünger rulo kullanırken fazla boya yüklemesi yapmamaya özen gösterin ve boyayı yüzeye yavaş ve bastırmadan uygulayın. Her boyama işlemi sonrasında fırça ve rulonuzu güzelce yıkayarak temizleyin. İşlemler arasında 1 gün beklemeyi ihmal etmeyin. Boyama yaparken önlük ve eldiven kullanırsanız üzerinize sıçramasını ve ellerinizin kirlenmesini önleyebilirsiniz. Boyadığınız eşyanın rengi tam olarak istediğiniz gibi görünene kadar işlemi tekrarlayın. Gerekirse 3-4 kat boyama işlemi yapabilirsiniz. Mutfak dolabı gibi büyük değişimlerin söz konusu olduğu durumlarda 3-4 kat boyama işlemi ve en az 2 kat da vernikleme yapmak her zaman tavsiye edilen bir durumdur. Boyalarınızı kullanmadan önce çalkalayın ve her zaman aynı yönde boyama yapmaya dikkat edin.

Eşya Boyama İle Ne Gibi Değişimler Yapılabilir?

Boyama denilince birçok şey akla gelir. Örneğin; boş bir salça kutusunu boyayıp, eskitme işlemi yaparak içine çiçek dikebileceğiniz bir saksıya çevirebilirsiniz. Ya da evinizde bulunan modası geçmiş olan sehpalarınızın renklerinde değişikliğe gidebilirsiniz. Mutfak dolaplarınızın rengi size koyu ve sıkıcı geliyor olabilir, değiştirmek için de yeterli bütçeniz yoksa az para harcayarak renklerini değiştirebilirsiniz. Bu sayede mutfağınız büyük oranda değişecek, görenleri de hayran bırakacaktır. Eğer dolaplarda kırılma, dökülme gibi bir durum yoksa boyamak iyi bir alternatif olabilir. Aynı şekilde evinizin dış veya iç kapılarını da boyayarak değiştirmeniz mümkündür. Konsollar, gardırop ve etejerler, aksesuarlar, masa ve sandalyeler, yani aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı boyama, eskitme, sitencil ve hazır transfer gibi uygulamalar ile dönüştürmeniz mümkündür. Boyamış olduğunuz tüm eşyalarınıza son dokunuşları parmak yaldız ile yaparak bazı bölgelere ışıltı katabilirsiniz.

Bir de pek çok kişi tarafından tercih edilen budak yöntemi vardır. Budak yöntemi herhangi bir yüzeye ahşap dokusu verme işlemidir ve dikkatli yapıldığında son derece iyi sonuçlar verir. Bu işlem için rölyef pasta ve budak aleti edinmeniz gerekir. Yüzeye gelişi güzel şekilde sürdüğünüz rölyef pastayı, budak aleti ile çekerek ahşap dokusu ortaya çıkarabilirsiniz. 1 gün sonra da yüzeyi istediğiniz bir renge boyayabilirsiniz. Bu noktada genelde eskitme kremi kullanılarak gerçek bir ağacı andıran görünüm ortaya çıkarabilirsiniz. Son olarak da vernikleme yapabilirsiniz.