
Esnemek neden bulaşıcı? Neden esneriz?
Siz de başka birinin esnediğini gördüğünüzde hep esniyor musunuz? Biriyle etkileşim kurarken esnemenin kaba olduğunu düşünerek bu konuda kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ancak esnemenin aslında bulaşıcı olduğu ortaya çıktı.
Esneme, ağzın istemsiz geniş bir şekilde açılması ve çenenin maksimum genişlemesinin ardından derin bir nefes alma ve yavaş bir nefes vermedir. Genellikle yorgun veya canı sıkıldığında eşlik eden esneme gibi gündelik bir olayın arkasındaki bilim, henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Yani, bilim adamları esnemenin ‘nedeninden’ tam olarak emin değiller. Ve bu gizemli refleks, esnemelerinizin diğer insanları etkileyebildiği ortaya çıktığında daha da ilginç hale geliyor.
ESNEMEK NEDEN BULAŞICIDIR?
Başkalarının da aynı şeyi yaptığını gördüğümüzde esnememizin en olası nedenlerinden biri empatidir. İnsanlar yaşlandıkça, diğer bireylerin esnemesini bizim de esnememiz gerektiğine dair bir işaret olarak alarak psikososyal ve nörolojik gelişimimizi geliştiriyoruz. Ve bu sadece esneme için geçerli değil. Bilinçaltında başkalarını kopyalamak veya yankı fenomeni, her gün yaptığımız bir şeydir.
Esnemenin arkasındaki kesin bilim ve bulaşıcılığı, bilim adamlarının hala çözmeye çalıştıkları bir şeydir. Ancak uzmanlar esneme refleksi “…beynimizin buna göre programlanmış olması nedeniyle fiziksel olarak direnmesi imkansız” bir reflekstir.
ZİHİNSEL GELİŞİME SAHİP OLMAYAN BİREYLERDE OLMAZ
Zihinsel olarak sağlıklı yetişkinler olarak, psikososyal gelişimimiz, başkaları esnediğinde bizi esnetir. Ancak doğru zihinsel gelişime sahip olmayan bireylerde esnemenin bulaşıcı etkisi görülmez. Şizofreni veya otizm gibi rahatsızlıkları olan çocuklar ve yetişkinler, diğer insanlara tepki olarak değil, yalnızca yorgun olduklarında esnerler.