Ev işçisi kadınlar yasal güvence istiyor

Ev işçisi kadınlar yasal güvence istiyor

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’nın (EVİD-SEN) araştırmasına göre, ev işçisi kadınlar hem evde hem işte yoğun şiddete maruz bırakılıyor.

Salgın sürecinde bu şiddet daha da artmış durumda. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’dan 413 ev işçisi kadına yapılan anketin sonuçları şöyle:

■ Araştırmaya katılan ev işçisi kadınların yüzde 83,7’si sigortasız çalışıyor.

■ İşçilerin yüzde 56,8’i salgın döneminde işten çıkarılmış. Yüzde 5,2’si ise ücretsiz izne gönderildiğini söylüyor. Her 10 ev işçisinden 9’u bu dönemde gelir kaybı yaşadığını ifade ediyor.

■ Ev işçilerinin yüzde 43’ü borçları nedeniyle haciz, icra vb. sorunlarla karşılaşmış.

■ Salgının ikinci dalgası sürerken işçilerin yüzde 93,4’ü “işsiz kalmaktan” korkuyor. Virüs nedeniyle hastalanmaktan korkanların oranı ise sadece yüzde 2,4.

SALGIN ŞİDDETİ ARTIRDI

■ Araştırmaya göre ev işçisi kadınların yüzde 86’sı aile içi şiddete maruz kalmış. Kadınların yüzde 77’si, aile ve hane içinde aynı anda şiddet türlerinin hepsine (fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet) maruz kaldığını söylüyor.

■ Aile ve hane içinde şiddete maruz kalan işçilerin neredeyse tamamı (yüzde 99,7) işyerlerinde de şiddet görüyor.

■ İşçilerin yüzde 89’u işyerinde aynı anda şiddet türlerinin hepsine maruz kaldığını söylüyor. Göçmen ev işçilerinde ise bu oran yüzde 100.

■ Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu ise şu: Salgın döneminde hem aile ve hane içi şiddet hem de çalışma yaşamındaki şiddet artmış durumda.

EV İŞÇİLERİNE YASAL GÜVENCE

EVİD-SEN’in raporunda talepler de sıralanmış. Bu taleplerin başında, “birçok yasada kapsam dışı bırakılan ev işçilerine yasal güvence sağlanması” geliyor. Sendika ayrıca, salgın döneminde işçilere gerekli destek mekanizmalarının oluşturulmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin eksiksiz uygulanmasını ve ILO’nun 190 ile 189 sayılı sözleşmelerinin Türkiye tarafından onaylanmasını istiyor.