Gelecekte okullar nasıl olacak?

Gelecekte okullar nasıl olacak?

Okullar değişecek mi? Sınıflarda hangi teknolojik cihazlar kullanılacak? Günümüzün teknolojisi ve trendlerini düşünüldüğünde gelişim ve değişimin ilerleyeceği tahmin ediliyor.

Her alana etki eden teknolojinin eğitime etki etmemesi beklenemez. Bu nedenle, çok uzun süredir aynı standartlarda devam eden eğitim anlayışının da değişmesi sürpriz değil. Bu de geleceğin okulları nasıl olacak sorusunu akıllara getiriyor. Günümüzde yeni yeni ortaya çıkan bazı teknolojilerin sınıflara uygulanması, mevcut alışılageldik sınıf yapısının da değiştirecek. Bulut bilişimden artırılmış gerçekliğe, sanal gerçeklikten 3D baskıya kadar birçok farklı teknoloji derslerin işleniş şeklini daha interaktif hale getirebilecek potansiyele sahip.

 

TEMELE BİLGİSAYAR OTURACAK

 

Her şeyin temeline bilgisayarları oturtunca yapılabilecek şeylerin sınırı neredeyse olmuyor. Yakın gelecekte sınıflarda kullanılabilecek ve bildiğimiz eğitim yöntemleri değişecek. Son yılların en popüler teknolojileri arasında artırılmış gerçeklik (Augmented Reality – AR) ve sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR) yer alıyor. Bu teknolojiler HTC Vive ve Oculus gibi cihazların yanı sıra akıllı telefonlara gelen gözlüklerle birlikte artık iyice son kullanıcının erişebileceği seviyeye geldi.

 

SANAL GEZİNTİ OLACAK...

 

Bu ve benzeri cihazlar daha da yaygınlaşıp, ekonomik olarak daha uygun hale geldiğinde sınıflarda kullanılabilir hale gelecek. Öğrenciler fizik dersinde İsviçre’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’na bir sanal geziye çıkabilir. Normalde gitmeleri, görmeleri veya deneyimlemeleri mümkün olmayan yerleri sınıfta yakından görebilirler. Bunun yanı sıra sınıfa getirilmesi mümkün olmayan çeşitli araç gereç, eşya vb. şeyi üç boyutlu olarak bu teknolojiler sayesinde görebilirler. Buna benzer çalışmalar Avrupa’da bazı okullarda başladı ve yakın gelecekte daha da artacak.


Günümüzde yavaş yavaş yaygın hale gelen akıllı tahtaların bile yerini alabilecek artırılmış ve sanal gerçeklik teknolojisi eğitimde çok şey vadediyor.