Kemal Kurkut'u vuran polise beraat, çeken gazeteciye 20 yıl hapis

Kemal Kurkut'u vuran polise beraat, çeken gazeteciye 20 yıl hapis

Üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un Nevruz kutlamalarına katılmak istediği sırada öldürülmesine ilişkin davada, mahkeme heyeti sanık polis Y.Ş. hakkında beraat kararı verirken fotoğraflarını çeken gazeteci Abdurrahman Gök'ün ise 20 yıl hapsi istendi.

Diyarbakır'da 2017 yılında düzenlenen Nevruz kutlamalarına katılmak isterken öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un katil zanlısı polis Y.Ş. hakkında "olası kastla öldürme" suçundan açılan davanın 12’nci duruşması, Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, duruşmada sanık Y.Ş. hakkında beraat kararı verirken, olası şüphelinin tespiti için de 72 polis hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

Sanık polis Y.Ş, daha önce olası kastla öldürmek suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmaktaydı. Ancak 16 Haziran’da görülen duruşmada savcı, ‘kasten öldürme’ suç vasfını, ‘bilinçli taksirle öldürmek’ olarak değiştirerek, sanık hakkında 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle mütalaa vermişti. Bu gün görülen duruşmada savcı önceki mütalaasını tekrarlayarak, sanık polisin ‘taksirle öldürme’ suçundan cezalandırılmasını istedi. Kurkut ailesinin avukatları itirazda bulundu.

Duruşmada söz alan sanık polis Y.Ş, kendisine yönelik suçlamaları kabul etmedi. Kendisin seken kurşunla bile Kemal Kurkut’u vurmadığını iddia eden sanık polis, şunları söyledi: “Görüntülerle maddi delillerin uyuşmadığı bir dosyada tek ben yargılanmaktayım. Diğer ateş açan polisler de dosyada olsaydı benim suçsuz olduğum görülecekti. Bu dosyada hedef olarak gösterildim. 3,5 yıldır süren bu davada benim bu şahsı kasten ve kastla vurma şansım yok. Şahısta bana ait bir çekirdek çıkmadı. Beraatımı talep ediyorum. Gerçek kusurlu olan polislerin tespit edilmesini istiyorum.”

BERAAT KARARI VERİLDİ

Yapılan savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanık polis hakkında beraat, ayrıca olay anında bulunan diğer polislerin tespiti için suç duyurusunda bulunması için karar verdi.

Olay anında çektiği 8 fotoğraf karesiyle “canlı bomba” olduğu iddiasıyla örtbas edilmeye çalışılan Kurkut cinayetine dair gerçeği ortaya çıkaran gazeteci Abdurrahman Gök’ün evine 2 defa baskın yapıldı, hakkında 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Gazeteci Gök, yaşadıklarını şu şekilde ifade etti: “Hakkımda ‘ihbar olduğu’ gerekçesiyle bir ay sonra, 20 Nisan 2017 tarihinde evime baskın yapıldı. Ardından hakkımda üç ayrı soruşturma açıldı. Her üç soruşturmada da takipsizlik kararı verildi. Ancak Ekim 2018’de bu sefer de gizli tanık ifadeleri ve yaptığım haberler gerekçe gösterilerek üç gün boyunca gözaltında kaldım. İfadem alındıktan sonra serbest bırakıldım. İki yıl sonra hazırlanan iddianamede yaptığım haberler ve gazeteci arkadaşlarımla yaptığım birkaç telefon görüşmesi nedeniyle ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarıyla hakkımda 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.”

kemal.jpg
Haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe göstererek Gök hakkında “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması 23 Şubat 2021 tarihinde Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceği bildirildi.

Abdurrahman Gök’ün çektiği kareler 2017 yılında Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Fotoğraf dalında birincilik ödülü ve Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerinde Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştü.