Kilyos sahiline vuran molozların sebebi...

Kilyos sahiline vuran molozların sebebi...

İstanbul'un Avrupa yakasındaki en önemli halk plajlarında olan Kilyos plajı geçen hafta başında moloz yığınları ile kaplanmıştı. Sahil şeridi boyunca meydana gelen kirliliğinin sebebi anlaşıldı.

İstanbul'un Avrupa yakasındaki en önemli halk plajlarında olan Kilyos plajı geçen hafta başında moloz yığınları ile kaplanmıştı. Sahil şeridi boyunca meydana gelen kirliliği neyin yarattığına, bu molozları kimin döktüğüne dair hiçbir resmi bir açıklama yapılmamıştı. Sahile vuran malzemeler arasında, kapılar, su boruları, moloz yüklü çuvallar vardı. 

İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, günlerce süren çalışmalar sonrası, kıyı temizlik ekiplerinin Kilyos sahilinden 1.450 poşet yaklaşık 10.150 kilogram atık topladığını açıklamıştı. Molozların, İGA yatırımcılarının oluşturduğu ve Mehmet Cengiz'in de bulunduğu, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) tarafından yapılan İstanbul 3. Havalimanı inşaatı nedeniyle yıkılan eski maden ocaklarının içindeki hafriyattan kaynaklandığı ortaya çıktı.


1999 Marmara depreminde İstanbul'da yıkılan binaların hafriyatları şu anda 3. Havalimanı inşaatının sürdüğü Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında kapatılan kömür ocaklarının bulunduğu alana dökülmüştü. İnşaat alanına kimselerin giremediği 3. Havalimanı inşaatı hızla yürürken kapatılan kömür ocaklarına dökülen molozlar kamyonlara yüklenerek günlerce denize döküldü. 24 saat mesai yapan kamyonlar, 4 ay boyunca, 99 depreminde yıkılan binalara ait molozları denize attı.


Şubat ayında onlarca hafriyat kamyonunun günlerce , Arnavutköy İstiklal Mahallesi Milli Egemenlik Caddesi'ni kullanarak moloz ve hafriyat döküm sahasına gitmesi mahalleliyi isyan ettirmişti.