Kızartma yağını tekrar kullanırsanız ne olur?

Kızartma yağını tekrar kullanırsanız ne olur?

Kızartma yağını tekrar tekrar kullananlar için kötü haber geldi. Aynı kızartma yağını farklı yiyeceklerde kullanmak büyük sağlık sorunlarına yol açıyormuş.

Yemek yapmanın birçok yöntemi vardır. Bunlardan biri de kızartma. Çeşitli yemekler hazırlamak için kullandığımız kızartma yağlarını kimi insanlar yeniden kullanmak için muhafaza eder ve farklı yiyeceklerde de bu yağı kullanır. Ancak tekrar tekrar kullanılan kızartma yağları, insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri de beraberinde getirir.

659849df-7276-4af0-becb-07cdcdce6308.jpg

Peki, aynı kızartma yağını farklı yiyeceklerde kullanmanın zararları neler?

KIZARTMA YAĞINI TEKRAR KULLANMANIN ZARARLARI

Kızartma sırasında yağın yüksek sıcaklıklara maruz kalması durumunda zararlı bileşenler meydana gelir. Tekrarlanan ısıtma ve soğutma döngüleri; iltihaplanma, kalp hastalığı ve bazı kanser risklerinin artması gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkili serbest radikallerin ve trans yağların oluşumuna yol açar.

Defalarca kullanılan kızartma yağı mide sorunlarına neden olur.

kahverengi-tereyagi-shutter2.jpg

Yeniden kullanılan yağda gıda parçacıklarının birikmesi, aynı zamanda bakteri ve küf oluşumunu da teşvik ederek yağın güvenliğini ve kalitesini daha da tehlikeye atar.

Bu kirlenmiş yağın uygun şekilde filtrelenmemesi veya değiştirilmemesi durumunda, kötü tatların oluşmasına ve potansiyel gıda kaynaklı hastalıkların oluşmasına yol açar.

kizartma-sonrasi-yemeklik-yag-nasil-temizlenir-5-kolay-ipucu-61.jpg

Ayrıca yağın yeniden kullanılması, kızartılmış gıdaların dokusunu ve gevrekliğini olumsuz yönde etkiler.

Aşırı kullanılan yağ parçalanma eğilimi gösterir, bu da yemeklerin daha yağlı olmasına neden olur.

resized-28b85-05966f9f180ceddecd1c02654db72effd21cd550-kizartmayagi1jpg-610x.jpeg

KIZARTMA YAĞI KAÇ KEZ KULLANILIR?

Eğer patates kızartma yağını yeniden kullanacaksınız mutlaka yağın içinde artık olmamalı ve rengi açık olmalıdır. Bu şekilde ise 3 kere kullanabilirsiniz.

yag-9775.webp

Patlıcan kızartma yağının rengi değişeceği için 1 defa kullanmanız uygun olacaktır. Aynı şekilde et, tavuk ve köfte kızarttığınız yağları da 1 kere kullanmalısınız.