Konyaaltı plajı halkın kullanımına kapatılıyor mu?

Konyaaltı plajı halkın kullanımına kapatılıyor mu?

Antalya’nın göz bebeği sayılan dünyaca ünlü 7 kilometre uzunluğundaki Konyaaltı plajının yaklaşık 1,2 kilometre uzunluğundaki kısmı halkın kullanımına kapatılıyor.

soL'un haberine göre Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in 2013 yerel seçimlerinde açıkladığı ve Kanal İstanbul’dan sonra en büyük ikinci çılgın proje olarak hayal ettiği Konyaaltı Boğaçayı Projesi ile birlikte Konyaaltı Sahili’nin bir kısmı zengin tekne sahiplerinin kullanımına terk edilecek.

Boğaçay’ının içerisinde düşünülen Boğaçayı Yat Limanı projesi kent ve çevre uzmanlarının dile getirdiği taşkın ihtimali, temiz su kaynaklarının kirlenmesi ve sahile taşınan kumulların azalabileceği uyarısından sonra yeri değişti. Projede yapılan değişiklikten sonra yeni yat limanı mevcuttaki Antalya Büyük Limanı'nın yanında öngörülüyor. Proje sahiplerinin hedefledikleri rant kapısının bilimsel verilere göre yapılamayacak olmasının faturası ise halka çıkartılıyor. 

Konyaaltı sahilinin 1,2 kilometre uzunluğundaki kısmı proje kapsamında ranta teslim edilirken aynı zamanda kamuya ait olan sahilde halkın güneşten ve denizden faydalanmasının önüne geçiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırlamış olduğu Antalya Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi ve Planlama Projesinde ise bu alanın yeni bir liman olarak değerlendirilmesi öngörülmüyor. 

ÖDÜLLÜ PROJEYİ YOK SAYDILAR

Konyaaltı Varyantı’ndan Antalya Limanı’na kadar uzanan kıyı şeridi için 2016 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesince Mimarlar Odası Antalya Şubesi koordinasyonunda “Antalya Büyükşehir Belediyesi Konyaaltı Sahili, Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması” düzenlenmişti. Bu fikir yarışması kapsamında 130 milyon lira muHammen bedelli yapılan tüm ihalelere talipli çıkmamış, bunun üzerine Menderes Türel iş başa düştü diyerek projeyi Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak yapacaklarını açıklamıştı. Bu proje içerisinde yer almayan yeni Yat Limanı projesi ise verilen sözlerin tutulmadığını gözler önüne sererken rant kapısının aralandığının da göstergesi oluyor. 

SAHİLLERİMİZİ TERK EDİN

İhalelere kimsenin katılmaması sonucunda Antalya Büyükşehir Belediyesinin şirketi olan ANET A.Ş.'nin o dönemki Genel Müdürü Mehmet Urcu, Konyaaltı Sahili’nin beach park harici 10 büfenin bulunduğu kısmın işletmesi için özel bir şirketle mutabakata varıldığını açıklamıştı. Daha sonra bu şirketin Antalya’da faaliyet gösteren ulaşım sektöründen Sena Tur olduğu öğrenildi. Urcu, bu konuyla ilgili o dönem yazılı basına yapmış olduğu açıklamada ise “Konyaaltı Sahil Projesi’ni Büyükşehir Belediyesi yapacak. Sahildeki 10 adet büfe ile birlikte şemsiye ve şezlong işletmesi ile güvenliğini bu sezon 15 Ekim 2017 tarihine kadar Sena Tur’un sahipleri Suat ve Sabri Ünver kardeşler üstlendi” İfadelerini kullanmıştı.Ulaşım sektörüne teslim edilen ve halen faaliyetlerine devam eden işletmelerin ne zaman sona erip halkın kullanımına açılacağı ise merak ediliyor. 

SIRADA LARA KENT PARKI VAR

Antalya’nın akciğeri konumunda olan ve kumul ekosistemi, florası, faunası, endemik türleri ve alana özgü bozuk formlu kızılçamları ve çeşitli kuş türlerini de içerisinde barındıran 3 bin dönüm alana sahip Lara Kent Park geçmişte olduğu gibi yine yapılaşmaya açılmak isteniyor.

AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel katıldığı bir panelde "Lara’da Kruvaziyer Liman ve Yat Limanı Projesi içerisinde olmak kaydı ile arkasında hala hukuki süreci devam eden 3 bin dönümlük de bir temalı park alanı (Lara Kent Parkı) var. Mimarlar Odamızın da bize önerisi var, belediye alsın diye. İnşallah hukuki süreci sonuçlanırsa biz de almaya hazırız" diye açıklamada bulundu. Lara Birlik Plajına yapılmak istenen Lara Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi içerisinde 80 bin metrekareye sahip bin yatak kapasiteli otel yer alıyor. Bu otel için Lara Kent Park’ı ise rant odaklarının iştahını kabartıyor. Lara Kent Park’ının içerisine "temalı park" bahanesiyle yapılacak otel ve ticari işletmelerle birlikte Antalya’da yaşayan yurttaşların nefesi sayılan büyük bir ormanlık alanın kaybedilecek olması tedirginlik yaratıyor.