Köylüler enerji santraline karşı nöbete devam ediyor

Köylüler enerji santraline karşı nöbete devam ediyor

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyünde bulunan zeytinlik sahada yapılmak istenen jeotermal enerji santraline karşı köylülerin nöbeti devam ediyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki zeytinliklerin içinde özel bir firma tarafından yürütülen jeotermal enerji santrali çalışmasına karşı çıkan köylüler, sondaj alanında nöbet tutmaya devam ediyor.

Sendika.org'un haberine göre,  Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Gülpınar Köyü’nde zeytinlikler içinde yapılmak istenen jeotermal enerji santrali çalışmasına karşı çıkan köylülerin nöbetleri sekizinci günü geride bıraktı. Sondaj alanında her gün saat 10.00’dan gece 00.00’a kadar nöbet devam ediyor. Sabahları nöbete kadınlar başlarken akşam ise köyün gençleri nöbet tutuyor. Nöbet sürerken yandan da Gülpınar Konuk Evi önünde sondaj çalışmasına karşı imza kampanyası düzenleniyor. Sabah nöbete kadınlar başlıyor, akşam köyün gençleri nöbete devam ediyor.

“Bildiren, haber veren yok”Sondaj çalışmasının yapılacağı alan da yapılan çalışmalara ilişkin arazi sahibinin ise herhangi bir bilgisi yok. Arazinin sahibi “Bunların hiçbirinden haberim yok. Bir gün karşıdan arazimin içerisinde araçların olduğunu gördüm. Zeytin ve meyve ağaçlarım da kesilmiş. Bugün de sınırlarıma bakmak için geldim. Şimdi sınırlarıma bakıyorum, asırlık bir çam vardı onu da kesmişler. Kimse görmeden de konteynırla götürmüşler” dedi.“Onlar gidene kadar buradayız”Sondaj alanında nöbet tutan kadınlar “Biz burada yaşamı savunuyoruz. Buradaki sondaj kulesini bir kat daha yükseltseler iş işten geçmiş olacaktı. Biz de bunun için buradayız. Çoluk çocuk, genç yaşlı hepimiz buradayız. Farklı yerlerden ziyaretçiler de bize destek olmak için geliyor. Bu sondaj çalışması Tuzla’da başladı buraya geldi. Ama biz bu makineler buradan gidene kadar buradayız. Onlar o tarafta oturuyor, biz karşılarında. Onlar gidene kadar biz de buradayız” dedi. Kadınlar hiçbir siyasi partinin olmadığını belirterek “Burada Gülpınar köylüleri var, bir de bizi ziyarete gelen çevreci dostlarımız, hepsi bu. Buraya bizleri ziyarete gelmek isteyenler gelebilir ama hiçbir parti, kurum üzerine, çevre ve zeytin dışı bir şey istemiyoruz” ifadelerini kullandı.“Halkımız, sondajı durdurmak için gerekli mücadeleyi veriyor”Gülpınar köyü muhtarı Ünal Karagöz ise Temmuz ayı başında Pınarkale çevresinde yedi farklı belirtti. Karagöz, “Kimseye sormadan zeytinlik alanları talan ederek orada sondaj çalışmasına başladılar. Bu da halkımızın tepkisi ile karşılaştı. Halkımız zeytinine sahip çıkmak adına, bu sondajı durdurmak için gerekli mücadeleyi veriyor. Bu işin muhatabı olan tüm resmi kurumlara bu alanın zeytinlik olduğunu anlatan dilekçeleri gönderdik, idare mahkemesine davamızı açtık ama bunlara rağmen firma çalışmaya devam etmeye çalıştı. Burada yapılmak istenen sondaj çalışması zeytinliklere yakın olduğu için ÇED toplantısı yapılması gerekiyordu ama bu bile yapılmadı. Bunlar olunca Gülpınar halkı da sondajın yapılacağı alanda oturma eylemine başladı. Sekizinci günü geride bırakan nöbet daha da devam edecek” dedi.