Kuşlarda diyafram var mı? Kuşlarda solunum sistemi nasıl?

Kuşlarda diyafram var mı? Kuşlarda solunum sistemi nasıl?

Kuşlarda diyafram var mı? Kuşlarda solunum sistemi nasıldır? soruları gündem oldu.

Kuşlarda diyafram var mı? sorusu birçok kullanıcı tarafından en çok araştırılan konulardan biri oldu. Peki kuşlarda solunum sistemi nasıldır?

 

KUŞLARDA SOLUNUM SİSTEMİ

Kuşlarda solunum sistemi memelilerden farklıdır. Kuşların solunum sistemi memeli hayvanların yaşayamayacağı kadar yükseklerde oksijen ihtiyacını karşılar ve uçarken bir memeliden daha fazla enerji harcar. Memelilerde olduğu gibi sınırlı bir burun yoktur. Burun delikleri üst gaga kaidesinde oval birer delik halindedir .Larinks çifttir. Trakeaları memelilere oranla daha uzundur dış görünüş olarakta boyun uzunluklarından anlayabiliriz. Kuşlarda memelilerden farklı olarak ses kutusu görevinde syrinks bulunur.

KUŞLAR NEFES ALIR MI?

 

Kuşlarda akciğer memelilerde olduğu gibi serbest bir şekilde göğüs boşluğunda durmaz. Akciğerleri lobsuzdur. Memelilerde olduğu gibi kalbi örtmez thoracal vertebra ve costalarla iç içe girmiştir. Memelilerde ise lobludur ve türe göre sayıları değişiklik gösterir. Akciğerlerde alveol bulunmaz bunun yerine parabronşlar(tersiyer bronşlar ) bulunur. Gaz değişimi sırasında hava akımı her zaman tek yönlüdür kirli ve temiz hava karışmaz. Kuşlarda akciğerlerde rezidüel volüm olmadığından tek bir hava hacmi vardır.

KUŞLARDA DİYAFRAM OLUR MU?

Solunum hızları yavaştır.Küçük kuşlar daha hızlı solunum oranına sahiptir. Uçuş esnasında solunum oranı 12-20 kez artırılır.Bir kuşun soluk alışı ile havanın akciğerlerden atılışı diyafram aracılığıyla olmaz. Kuşlarda diyafram yoktur. Bunun yerine bazı kuşlarda bağ dokudan yapılmılş ince bir membran bulunur ve bu da vücut duvarına bağlanmıştır.

Kuşlarda solunum vücut boşluğunun büyüklüğünü arttıran ya da azaltan göğüs kafesinin kas kontraksiyonları ile kontrol edilir. Kuşlar aktif halde değilken solunum, göğüs kafesinin kaldırılıp indirilmesiyle ya da omurganın kaldırılıp indirilmesiyle gerçekleştirilir. Aktif uçuş esnasında ise göğüs kafesinin bu hareketi büyük ölçüde sınırlandığından gaz değişimi oranının artırılması için hava keseleri geliştirilmiştir.

Akciğer bronşiyal borularından bir çok hava kesesi çıkmaktadır.Bunlar ; boyun ,göğüs ve karın kısımlarına doğru uzanır.Kuşlardaki hava keseleri kemiklerin içine doğru uzadığından ve kuşlarda diyafram olmadığı için solunum yolu enfeksiyonları abdominal kavite ve kemiklere yayılabilir.Havanın tüm solunum sistemine ulaşması için kuşların solunumu iki solunum siklusu içerir.