Mahsur kalan yörüklere vali sahip çıktı

Mahsur kalan yörüklere vali sahip çıktı

Hatay’dan Kayseri’ye, Tomarza ilçesine gelen ve Çokça Yaylası'na yerleşmelerine izin verilmediği için mağdur olduklarını Yörtürk Vakfı Başkanı Ali Aydın’a bildiren ve ondan yardım isteyen Hataylı Yörüklere, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın sahip çıktı.

Yörükler endemik bitki sayısının çokluğu nedeniyle koruma altında olan Tomarza’nın Çokça Yaylası yerine, Kurubel Yaylasına yerleştirildi.


Yurt Gazetesi’nde yayınlanan” Hataylı Yörükler Kayseri’de mahsur kaldı” haberinin ardından harekete geçen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, ilgililerle görüştü ve Yörüklere sahip çıktı.Hatay'da yaşayan ve 'Yörük Ana' adıyla anılan Döndü Deveci, Ramazan Bayramında ailesi ve yaklaşık 750 küçükbaş hayvanıyla Kayseri'nin Tomarza ilçesi Çokca Yaylası'na göç etmek istedi. Tomarza ilçesine gelen ailenin, endemik bitki sayısının çokluğu nedeniyle koruma altında olan Çokça Yaylasına girişlerine izin verilmedi. Arslantaş Köyü yakınlarında soğuk ve karlı havada kalan 12 kişilik yörük aile yetkililerden yardım istedi.

Bunun üzerine harekete geçen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, yapılan çalışma sonrası yörük aileyi Tomarza ilçesi Kurubel Yaylasına yerleştirdi.


 Konuyla ilgili Kayseri Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; "Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yörüklerimizin Tomarza İlçesi’nde bulunan Çokça Yaylasına alınmadığı şeklinde haberler yer almıştır.

Çokça Yaylası, Anadolu Diyagonali hattında yer alan bir bölge olup endemik bitki sayısı oldukça fazla olması nedeni ile korunan alanlar içerisinde yer almaktadır. Söz konusu alan 2020 yılında  Orman Teşkilatı tarafından, endemik bitkilerin korunması nedeniyle hayvan otlatılmasına kapatılmıştır. Yörüklerimize bu bölgeye otlatmak için hayvan alınmayacağı buraya gelmeden önce tebliğ edilmiş ve kendilerine alternatif alanlar gösterilmiştir. 

Söz konusu  bölgelerden Tomarza ilçesi Kurubel Yaylasına yerleşmeyi kabul etmişler ve Tomarza ilçemizde Arslantaş köyünde hayvancılık yapan vatandaşlarımızın da hayvancılık yaptığı bölgeye Yörüklerimiz çadırlarını kurarak hayvan otlatmaya başlamışlar.”ifadesini kullandı.