MEB artık sınav yapmayacak

MEB artık sınav yapmayacak

Uzaktan eğitimle ilgili milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velinin beklediği tüm detayları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı.

Sınav öğrencilerinin durumu haftaya açıklanacak. Uzaktan veya yüz yüze verilen müfredattan tüm öğrenciler sorumlu olacak. Öğretmenlerin ek ders ücretleri, uzaktan eğitim sürecinde de kesintisiz yatacağı duyuruldu.

Covid-19 salgısındaki artış nedeniyle ilk ve orta dereceli okulların yüz yüze eğitime 23 Kasım'da bitecek olan ara tatil sonrası açılışı dün Bakanlar Kurulu kararıyla ertelenmişti. 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen ve milyonlarca velinin merakla beklediği uzaktan eğitimle ilgili tüm detayları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı.

Bakan Selçuk imzasıyla yapılan açıklamada; “Dünyada ve ülkemizde salgının seyrinde yaşanan yükselişten, eğitim kurumlarımızda yüz yüze eğitime devam eden öğrenci, öğretmen ve çalışanlarımızın etkilenmemesi amacıyla 20 Kasım Cuma gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmî, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam edilecek” açıklaması yapıldı.

Bakanlık ayrıca şunları da söyledi:

*Bakanlığımıza bağlı tüm okul öncesi kurumlar, kreşler, ilkokul, ortaokul ve liseler, özel eğitim okulları ve sınıfları, meslek liselerindeki uygulamalı dersler ile özel öğretim kursları da bu kapsamda olacaklar. Destekleme ve yetiştirme kursları ve takviye kurslarında da bu süreçte yüz yüze eğitim yapılmayacaktır.

*5580 sayılı özel öğretim kanunu kapsamındaki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki ‘bireysel eğitimler’ yüz yüze gerçekleştirilebilecektir.

*Uzaktan eğitim haftalık ders programları, okullar ve öğretmenlerce yine öğrenci ve velilerle paylaşılacak. Okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz, ara tatil süresince yeni dönemdeki uzaktan eğitim süreçlerini öğrencileriyle işledikleri ders konularına ve müfredat programına göre yapılandıracak. Bu arada TRT EBA başta olmak üzere canlı sınıf uygulaması, EBA internet platformu, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla yine öğrencilere destek verilecek.

EK DERS ÜCRETLERİ KESİNTİSİZ YATACAK

*Zümre öğretmenleri uzaktan eğitim sürecini takip ve koordine etmek amacıyla haftada en az 1 gün okullara gidecek. Öğretmenlerimiz uzaktan eğitim sürecinde ek ders ücretlerini almaya devam edeceklerdir.


*Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde ise ilk defa tanı alacaklar için yüz yüze hizmet verilmeye devam edilecek. Okullar arası nakil başvurularında 18 Kasım 2020'ye kadar yapılan başvurular işleme alınacak, 31 Aralık 2020'ye kadar yeni başvuru alınmayacak.

YÜZ YÜZE SINAV ARTIK YOK

 “31 Aralık 2020'ye kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlamalar salgın sürecinin seyrine göre ayrıca gerçekleştirilecek, okul yönetimlerimiz ve öğretmenlerimiz aracılığıyla öğrencilerimize duyurulacak” diye yanıtladı.

Yine merak edilen sınavlarda sorumlu olunacak olan alanla ilgili de, “Öğrencilerimiz, yüz yüze ve uzaktan eğitimle yapılan eğitim öğretim müfredatından sorumlu olacaklar. Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte 112 branşta 812 öğretmenimizin görev yaptığı, 13 stüdyoda bin 653 ders videosunun hazırlanarak yayına sunulduğu TRT EBA Anaokulu /İlkokul, Ortaokul ve Lise kanallarının haftalık ders programlarını 18 milyon öğrenci velimizin cep telefonlarına kısa mesaj servisiyle ulaştıracağız. Ders yayınlarımız, öğrencilerimizin telafi ve pekiştirmelerine imkân sağlamak için günde üç kez tekrarlanarak ekrana gelmeye devam edecek” ifadelerinde bulundu.

Bakanlığın açıklamasında, ayrıca 60 bin tablet bilgisayarın dağıtıldığı, 30 bin tablet bilgisayarın daha 10 gün içinde öğrencilere ulaştırılacağını, 500 bin bilgisayarın tedarik sürecinin de tamamlanmak üzere olduğu kaydedildi. Uzaktan eğitime başlanılan 23 Mart 2020'den bugüne kadar 49 milyon 768 bin ders saati hizmet veren canlı sınıf uygulamalarının, uzaktan eğitime geçilen bu süreçte de aktif olarak hizmet sunacağı belirtildi.

EBA canlı sınıf ve alternatif uygulamalarla günde yaklaşık 2 milyon ders yapma kapasiteleri olduğunu da bildirdiler. Canlı sınıf ders saatlerinin öğretmenler tarafından öğrencilere ve velilere ayrıca bildirileceği de belirtilirken, 9.1 milyar tıklanma oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen eğitim web sitesi unvanını elde ettiklerini de ekledi.

“Merkezî sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz için sınav müfredatının uzaktan eğitim sürecine uyumlu hâle getirilmesiyle ilgili çalışmalarımız sürmektedir. Ayrıntıları önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşılacak. Bu süreçte öğretmenlerimiz de çalışmalarını uzaktan sürdürecek olup uzaktan eğitim için okullarımıza gelerek bilgisayar ve kamera gibi araçlardan da yararlanabilecekler.”

Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizin güveni, huzuru, mutluluğu ve başarısı için velilerimiz, öğretmenlerimiz, okul yöneticilerimiz ve tüm eğitim ailemizle birbirimize kenetlenmemiz gereken bir süreçteyiz. Tedbirlerimizi hijyen standartlarına bağlı olarak en üst düzeyde aldığımız, çocuklarımızın okul bahçelerindeki ve sınıflarındaki temassız oyunlarını bile tasarladığımız yüz yüze eğitime aşamalı geçiş sürecimize en hızlı şekilde yeniden başlamak en büyük temennimizdir. Gönül arzu ederdi ki; bu arayı vermeyelim hatta dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi tüm sınıf düzeylerimizle okullarımızla buluşalım. Fakat ülke genelindeki koşullar nedeniyle böyle bir kararı almak durumunda kaldık." dedi.

 

Tabi ki çağrımızı yinelemekten vazgeçmiyoruz: Çocuklarımızın geleceği için ‘Herkesin desteğine ihtiyacımız var, lütfen kurallara uyalım’ Aralık ayının son haftasındaki tabloya göre okullarımızda yüz yüze eğitime aşamalı geçiş planlamamızı ve takvimimizi kamuoyu ile paylaşacağız. Ayrıca, 7/24 devrede olan EBA Asistan, MEB Asistan ve 44 0 632 MEBİM çağrı merkezimizle vatandaşlarımızın uzaktan eğitimle ilgili tüm sorularına cevap vermek üzere hazır olduğumuzu bildirmek isterim” ifadesinde bulundu.