Mezarlar dijitalleşiyor mu?: QR kodlu mezar taşları

Mezarlar dijitalleşiyor mu?: QR kodlu mezar taşları

QR kodlu mezar taşları görenleri şaşkına çevirdi. Akıllara mezar taşları da mı dijitalleşiyor sorusu geldi.

Gazeteci Nevşin Mengü’nün bir sosyal medya hesabından alıntı yapıp “Dedemizin mezar taşını okuyamıyoruz bilim kurgu versiyonu” diyerek paylaştığı fotoğrafta Japonya’da mezar taşlarının QR kodlu olduğu belirtildi.

Ancak paylaşılan fotoğraf tam olarak Japonya’da QR kodlu mezar taşları varmış dedirtse de durum tam olarak öyle değil.

Çünkü QR kodlu mezar taşlarına, biraz derinlemesine araştırma yaptığımızda Çin’de karşımıza çıktığını görüyoruz.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI KURBANLARI İÇİN BİR ANIT

Daha önce belli başlı Çin haber sitelerinde QR kodlu mezar taşı fotoğrafları ve konuya ilişkin haberlerin 2015 yılında yayımladığı görülüyor. Çin’de yayınlanan bu haberlerde Chongqing belediyesinde yer alan “Yabancılar Caddesi” isimli bir tema parkında İkinci Dünya Savaşı kurbanları için bir anıt dikildiği belirtiliyor ve buraya gelen ziyaretçiler, mezar taşı şeklindeki yapıların üzerinde bulunan QR kodlarını okutarak mağdurlar hakkında bilgi edinebiliyor.

ÖZEL TASARIM

Yani bu uygulama aslında, İkinci Dünya Savaşı’nda Çin'deki Japon birlikleri tarafından işlenen Chongqing Bombalaması ve Nanjing Katliamı kurbanlarını anmak için özel olarak tasarlanmış ve ziyaretçilere açılmış.

HENÜZ YAYGINLAŞAN BİR UYGULAMA DEĞİL

Ancak Japonya’da da bazı mezar taşlarında QR kodu olduğu görülüyor. Fakat bu uygulama hali hazırda ülkenin tamamında kullanılmıyor. Tabi her şeyin dijitalleştiği çağda, gelecekte böyle bir uygulamanın dünya genelinde yayınlaşmaması içten bile değil. Fakat Türkiye'de böyle bir girişim için nasıl bir tepki gösterilir, onu kestirmek de pek mümkün değil.