Midye yerken dikkat! Müsilaj başınıza iş açabilir

Midye yerken dikkat! Müsilaj başınıza iş açabilir

Marmara’da görülen müsilaj nedeniyle deniz ürünlerinde tüketim tehlikeli bir hal aldı.

Marmara Denizi’nde yaklaşık 5 aydır görülen müsilaj, balıkçıların kâbusu oldu.

Balık sezonu erkenden kapanırken yurttaş ise deniz ürünü tüketiminde kaygılı. Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki hareketsiz canlıların üzerini sararak yaşamlarını tehdit ediyor.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; denizin yüzeyinde görülen tabakalar ise deniz canlılarının oksijen almalarını engelleyerek ölmelerine sebep oluyor. Müsilajla birlikte yurttaşların ‘denize girebilecek miyim, deniz ürünü tüketimi bana zarar verir mi’ soruları henüz belirsizliğini koruyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Gıda Güvenliği Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nuray Erkan, deniz ürünü tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kabuklu deniz ürünlerinin dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erkan, şöyle konuştu: “Müsilajdan önce de şimdi de hep riskli olan ürünler var. Örneğin kabuklu denizli ürünleri. Bunlardaki risk müsilaja özgü değil. İzmir’den de Samsun’dan da gelse eğer bir kirlilik varsa uzak durulması gerekiyor. Çünkü bu canlılar diğer canlılara göre tüm kirliliği bünyesinde biriktiriyor. Örneğin midye üzerinden konuşursak midyeyi iç organMüsilaj midyede riskleri artırdı Marmara’da görülen müsilaj nedeniyle deniz ürünlerinin tüketimi kaygı yaratıyor. Prof. Nuray Erkan, kabuklu ürünler ve dip balıklarının kirlilik biriktirdiğini kaydederek “Bu ürünleri tüketirken dikkatli olunmalı” dedi Prof. Dr. Nuray Erkan larını tüketmeden yiyoruz. Dip balıkları da kirliliği bünyesinde biriktirme ihtimalleri olduğu için riskli. Uluslararası otoriteler, gıda sektörünün kural koyucuları denizde dolaşan, yaşam ömrü kısa olan hamsi, istavrit gibi balıkların ve kontrollü koşullarda yetiştirilmiş ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Risk grubundakiler (hamileler, yaşlılar, küçük çocuklar, hastalar) bu ürünleri tüketirken oldukça dikkat etmeli.”

Prof. Dr. Erkan, tezgâhlarda şu an kültür balığı olduğunu kaydetti: “Şu an Marmara’da balık yok, balık sezonu kapandı. Sıcaklıklar yükseldi, diğer gıda maddeleri için mesela ‘tavuğun, etin taze olmasına dikkat edin’ dediğimiz gibi burada da balığın taze olmasına dikkat etmemiz lazım. Balık hijyenik koşullarda satılacak, üstü buzla kaplı olacak. Kültür balıkçılığında koşullar çok daha kontrollü. 7-8 bakanlığın farklı biriminden izin almak zorunda ve su kalitesi gibi birçok koşullara bakılıyor. Şu an tezgâhlarda bir problem yok ancak kaçak avcılık varsa dikkat edilmesi gerekiyor. Birçok yerden ‘kaçak midye avcılığına dair haber geliyor. Ancak şu an midyenin de yasak dönemi. Kaçak avcılık ürününü yememek gerekiyor.”

***

Tezgâhta çiftlik balıkları var
Müsilajın gıda güvenliği açısından soru işaretleri oluşturduğunu dile getiren Gıda Mühendisi Zafer Şenyurt, “Hali hazırda av yasağı olduğu için satışa sunulan balıkların kontrollü ortamlarda yetiştirilen çiftlik balıkları olduğu gerçeğinden hareketle bugün için balık tüketiminde müsilaja bağlı bir risk olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Şenyurt, tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

• Balıklar güvenilen yerden alınmalı.

• Balık tercihinde dip balığı türleri ve midye gibi kabuklu deniz canlıları tüketilirken her zamanki gibi daha dikkatli olunmalı.

• Balığı tüketmeden önce iç organlarının temizlendiğinden emin olunmalı, iyice pişirdikten sonra tüketilmeli.