Muharrem Orucu başlıyor

Muharrem Orucu başlıyor

Hicri Takvim'in ilk ayı olan Muharrem ayı ile birlikte Muharrem Orucu da başlıyor. Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Muharrem Orucu ilk olarak 20 Ağustos Perşembe günü tutulacak.


Hicri Takvim'in ilk ayı olan Muharrem ayı ile birlikte Muharrem Orucu da başlıyor. Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Muharrem Orucu ilk olarak 20 Ağustos Perşembe günü tutulacak. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl cemevlerinde toplu oruç açma ve kitlesel aşure etkinlikleri yapılmayacak.

Cemevlerinin Muharrem Orucu takvimine göre; Muharrem Orucu 1. Gün 20 Ağustos, Muharrem'in 10. Günü (Aşura) 29 Ağustos ve Aşure Günü 1 Eylül olarak kabul ediliyor.

TOPLU ORUÇ AÇMA, AŞURE VE CEM ETKİNLİKLERİ YAPILMAYACAK

Muharrem Orucu'nun 10. gününde (Aşura) Kerbela'da öldürüldüğüne inanılan İmam Hüseyin ve yakınları anılıyor. Özellikle Şii ve Caferi inancına sahip vatandaşlar '10 Muharrem'de anma törenleri düzenliyorlar ancak Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl cemevlerinde toplu oruç açma ve kitlesel aşure etkinlikleri yapılmayacağı bildiriliyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İstanbul Şubesi (Okmeydanı Cemevi) Başkanı Zeynel Şahin, koronavirüs nedeniyle bu sene anmalarda kabalık etkinlikler yapılmamasını istedi ve şunları söyledi:

“Sizlerin de bildiği gibi bu yıl bütün dünyada insanların yaşamını tehdit eden Koronavirüs salgınıyla uğraşmaktayız. Ülkemizde bu aylarda salgın en yüksek düzeyde yaşanmakta. Bilim insanlarının bu salgından korunmanın en iyi yolunun kapalı alanlarda toplantıların, yemeklerin ve benzeri işlerin yapılmasından kaçınmak olduğu sürekli olarak toplumla paylaşılıyor. Bu nedenle bu süreçte, Cemevlerimizde toplu oruç açma lokmalarının yapılmaması, Cemlerin yapılmaması bütün üyelerimize ve siz değerli canlarımıza, lokmalarını bu yıl cemevlerimize bağış yapmalarını ve oruçları kendi evlerinde açmalarını öneririz. Yapılacak aşurelerin ise kesinlikle fiziki mesafe korunarak açık havada dağıtımının yapılması veya bizati tek tek evlere dağıtılması gerekir.”

ALEVİLİKTE MUHARREM ORUCU

Anadolu Alevi ve Bektaşileri 10 Muharrem’i bir matem günü olarak değerlendirirler. Hüseyin’in, 10 Muharrem 680’de Yezit orduları tarafından Kerbela’da önce susuz bırakılıp daha sonra da başı kesilerek öldürüldüğüne inanılıyor.

Bundan dolayı Muharrem ayının ilk 12 günü yas-ı matem günü olarak kabul ediliyor. On iki gün boyunca oruçla yas tutan Aleviler, böylece Hüseyin’in Kerbela’daki direncini anarken, Yezit’in Hüseyin’e ve ailesine yaptığı vahşeti lanetliyor.

Muharrem’in başlangıcı takvimlerde belirtilmekle beraber, geleneksel olarak Muharrem’e Kurban Bayramı’nın son gününden 17 gün sayarak başlanır.

“10 Muharrem – Aşura” diye de anılan gün, Muharrem ayının onuncu günü demektir. “Aşur” Arapçada on, onuncu demektir.