Nörologlar, hafızayı kuvvetlendirecek besinleri açıkladı! Sofranızda yer verin

Nörologlar, hafızayı kuvvetlendirecek besinleri açıkladı! Sofranızda yer verin

Beyne iyi gelen besinler araştırma konusu olmaya devam ediyor! Genelde baharatlar arasında zerdeçalın beyne direkt etki ettiği ve iyi geldiği bilinir. Ancak beyne etki eden besin sadece zerdeçal değil. Bakın beyne direkt etki eden besinler neler...

Son dönemde gençler arasında da unutkanlık sorunları artmaya başlayınca bilim insanları sağlıklı beslenme konusuna dikkat çekmeye başladılar.

HAFIZAYI KORUMA YOLLARI

Uzmanlar hafızayı koruma yollarını açıkladılar. Aslında hafızayı korumak hiç zor değil.

Tercihlerinizde yapacağınız bazı değişiklikler beyin sağlığınıza olumlu katkı sunabilir. Nörobilimcilere göre bazı gıdalar, hafıza ve konsantrasyon problemi çeken kişilere yardımcı olabilir.

Kuzey Karolina Üniversitesi Psikoloji ve Nöroloji Bölümü'nden Doç. Carol Cheatham, "Beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı birçok besin var" dedi.

Yaban Mersini

Cheatham'a göre vitamin, lif ve antioksidan deposu yaban mersinleri, beyin fonksiyonlarını da olumlu etkiliyor.

blueberries-1326154-1280.jpg

Araştırmalarda, düzenli yaban mersini tüketenlerin yeni bilgiler edinirken daha az zamana ihtiyacı olduğunu gözlemlediklerini söyleyen Cheatham, bu besinlerin hafızayı güçlendirdiğini de ifade etti.

Ceviz ve badem atıştırmak için iyi seçenekler

nuts-5622826-1280.jpg

Sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler, genel protein, antioksidan ve vitamin kaynağı.

Aynı zamanda ceviz, beyin fonksiyonunda önemli bir rol oynadığı bilinen omega-3 yağ asidi açısından zengin bir kuruyemiş.

Araştırmalar, günde yaklaşık 10,5 gram ceviz tüketmenin bilişsel performansı geliştirmek için yeterli olduğunu gösteriyor.

Öte yandan ceviz özellikle genç yaşlarda görülen dikkat eksikliğine ve ilerleyen yaşlarda görülebilecek bilişsel gerilemeden korumaya da yardımcı olabilir.

Lutein içeren sebzeler

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden Rui Nouchi de ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerdeki lutein adı verilen bileşiğin beyin fonksiyonlarını ve hafızayı etkilediğini söyledi.

Lutein öte yandan fesleğen, maydanoz, lahana, brokoli, ıspanak, marul, kabak, Brüksel lahanası, karalahana, mısır, bezelye, kırmızı üzüm, kivi gibi besinlerde de var.

 

Yağlı balıklar

Uzmanlar yağlı balıkların genel olarak ceviz gibi beyin fonksiyonlarını desteklediği bilinen omega-3 yağ asitleri açısından zengin olduğunu ifade ediyor.

Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balıklar omega-3 açısından zengin besinler arasında yer alıyor.

Kaynaklar: Independent Türkçe, Newsweek, Healthline

İlgili Haberler