O anarşist köye kola götüren kovuluyor!

O anarşist köye kola götüren kovuluyor!

Kanada'da kurulu Poole’s Land, ekoloji köyü olarak hem sürekli hem de geçici misafirlerine hizmet veriyor. İnsan vücudunun atıklarının bile tuvaletlerde biriktirilip daha sonra gübre olarak kullanıldığı köye dışarıdan içki ve kola getirmek yasak.

Kanada’da okyanusa nazır bir ormanlık alan, 30 yıldır bir ‘anarşist köy’ olarak yaşıyor. Kendi kendine yeten köyün insanları, dışkıları dahi biriktirip gübre olarak kullanıyor. “İğrenmiyor musunuz?” sorusuna ise, “Asıl iğrenç olan kanalizasyonu denize akıtmak” diye yanıt veriyorlar.

Eski bir ‘hippie’ olan Michael Poole, 1988 yılında Kanada’nın Tofino şehrinde, Büyük Okyanus kıyısındaki yağmur ormanlarında bir arazi almış. 17 dönümlük araziyi 50 bin dolara aldığı için şanslı olduğunu söylüyor. “Poole’s Land” (Poole’un Toprağı) adlı arazi, 30 yıldır bir ‘ekoloji köyü’ olarak hizmet veriyor. Poole, anarşist yaşamdan taviz vermemek için araziyi kanalizasyon şebekesine dahi bağlamamış. Poole’un topraklarında, insan vücudunun atıkları tuvaletlerde biriktirilip daha sonra gübre olarak kullanılıyor; yani burada ihtiyaç gidermek bile bir sisteme karşı bir isyan. Köyün yöneticisi Michael Goodliffe, Vice muhabirinin, “Bu sizi iğrendirmiyor mu?” şeklindeki ısrarlı sorularına, “Beni asıl iğrendiren, işlemden geçirilmemiş lağım sularını okyanuslara akıtmak” diye yanıt veriyor. Başta bu işten iğrenen bir sakinlerinin, daha sonra takım elbisesi ve küreğiyle ‘gübreleme’ işine giriştiğini gülerek anlatıyor. Köyün her tarafında bulunan sedir ağaçları, tuvaletlerde ‘dezenfektan’ olarak kullanılıyor.

TATİLE GELEN DE SÜREKLİ KALAN DA VAR

Bir gecelik ücretin 10 dolar olduğu Poole’s Land, doğayla iç içe bir tatil yapmak isteyen gençlerin ve bölgeye sörf için gelenlerin uğrak noktası. Ama aynı zamanda buranın yüz kadar kalıcı sakini de var. Modern yaşamın monotonluğundan sıkılanlar, toplumdan dışlananlar, ruhsal sorunları olanlar… Cheyanne adlı eski bir şef aşçı, “Biz uyuşturucu kullanan çılgın hippie’ler değiliz. Bir grup birbirine yardım eden, hayatı berbat olmuş kişileriz” diyor. Bir başka köy sakini burada yaşama sebebini, “Benim yaşımdaki insanların bütün istediği 9-5 bir işte çalışıp araba ve ev sahibi olmak. Bense bu değilim” diye anlatıyor.

Poole’s Land, beslenmede de kendine yetiyor. Aynı zamanda bir toplanma yeri görevi gören ortak mutfakta, bahçelerde yetişen ürünler kullanılıyor. Ayıların ve dağ aslanlarının yaşadığı köyün sakinleri, banyo içinse okyanusu yeterli buluyor.

Poole’s Land’in yüz kadar kalıcı sakini var. Modern yaşamın monotonluğundan sıkılanlar bunda önemli bir yer tutuyor. Bir köy sakini burada yaşama sebebini, “Benim yaşımdaki insanların bütün istediği 9-5 bir işte çalışıp araba ve ev sahibi olmak. Ben bu değilim” diye anlatıyor. Buraya dışarıdan kola veya içki getirmekse kovulma sebebi.