Probiyotik yoğurt ile normal yoğurdun farkı nedir? Probiyotik yoğurt evde nasıl mayalanır?

Probiyotik yoğurt ile normal yoğurdun farkı nedir? Probiyotik yoğurt evde nasıl mayalanır?

Probiyotikler, sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından çok yararlı olan canlı organizmalardır. Bir ürünün probiyotik olarak adlandırılabilmesi için daha fazla probiyotik kültür içermesi gerekiyor.

Probiyotikler, sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve temel beslenmenin yanında sağlık açısından çok yararlı olan canlı organizmalardır. İlk olarak 1987 yılında Fransa’da piyasaya sürülmüş olup, bugün dünyanın 22 ülkesinde market raflarını süslemektedirler.

Bir ürünün probiyotik olarak adlandırılabilmesi için, bilinen yoğurt mayaları ile birlikte bir veya daha fazla probiyotik kültür de içermesi gerekmektedir (ör: Lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus, acti regularis, vb). Bu mayaların vücudumuzda faydalı etkiler gösterebilmeleri için, bağırsaklara canlı olarak ulaşmaları gerekmektedir.

PROBİYOTİK YOĞURT İLE NORMAL YOĞURT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Probiyotik yoğurtların, yapısı itibarıyla anne sütüne benzer bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. Bu yoğurtların en büyük faydası, bağırsak tembelliğine ve kabızlık sorunlarına iyi gelmesi. Düzenli tüketilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta pek çok sorunu giderdiği ve hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Yoğurt yendiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar geliyor, burada yerleşiyor ve etkisini göstermeye başlıyor. En az 15 gün tüketildiğinde, karında şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını, bağırsak enfeksiyonları ve idrar yolu iltihabını engelliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İçindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerekiyor. Bekletildiğinde tüm etkisini kaybettiği için paketi açar açmaz hemen yenmesi gerekiyor. Bu sebeple 100-125 gramlık ufak paketlerde satılıyor.

PROBİYOTİK YOĞURT NE ZAMAN YENMELİ?

Probiyotik yoğurt özellikle kabızlık, ishal, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunları yaşandığı zaman tüketilebilir. İçeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bağırsakların çalışmasını destekler ve sindirim sisteminde sorunların oluşmasını engeller.

EV YAPIMI PROBİYOTİK YOĞURT TARİFİ 

Paketli, hazır ürün tüketmek istemeyen kişiler eczanelerde veya marketlerde satılan probiyotik tozlar sayesinde ev ortamında doğal probiyotik yoğurt hazırlayabilirler. Probiyotik yoğurt hazırlanırken mayalama işlemi tekrarlanabilir.

Yani hazırlanan probiyotik yoğurt için her seferinde yeni bir probiyotik toz kullanılmasına gerek yoktur. Önceden mayalanmış olan probiyotik yoğurt yeni süt için maya olarak kullanılabilir. Evde hazırlanan probiyotik yoğurt için malzemeler aşağıda sıralanmıştır.

Malzemeler:

  • 1 litre süt (açıkta satılan ve güvenilir olan süt tercih edilebilir)
  • Yarım şase probiyotik toz
  • Cam kavanoz

Hazırlanışı:

Çelik tencerede 10-15 dakika kaynatılan süt ilk olarak ılımaya bırakılır. Kaynamış olan 1 litre süt yaklaşık 1 saatte ılımaktadır ve yoğurt için ideal ısı olan 45 dereceye düşmektedir. Cam kavonaza alınan süte yarım şase probiyotik toz eklenmeli ve tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Kapağı üstüne kapatılan kavanozun bir örtüye sarılarak 4 saat bekletilmesi ile probiyotik yoğurt elde edilir.

Bir sonraki yoğurt mayalanırken probiyotik toz yerine önceden hazırlanmış probiyotik yoğurttan 2 kaşık yoğurt maya olarak kullanılabilir.