Prostat kanserine çok iyi gelecek... 40'lı yaşlara dikkat!

Prostat kanserine çok iyi gelecek... 40'lı yaşlara dikkat!

Erkekler arasında, özellikle ileri yaşlarda rastlanan prostat kanseri endişelere yol açıyor. Ancak prostatı önlemede yeni tedavi yöntemleri ise umut oluyor...

Prostat kanseri erkekler arasında en yaygın görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Prostat kanseri, prostat dokusunu meydana getiren kimi hücrelerin olağan dışı seyir göstererek tümör yapılarına yol açması sonucu oluşuyor.

Genellikle ileri yaşlarda görülen bu kanser türü belirti göstermeden de ilerleyebiliyor. O nedenle erken teşhis ve doğru tedavi prostat kanserinde oldukça önemli.

Yapılan araştırmalar ve uzmanlar tarafından açıklanan yeni bilgiler ise umut veriyor. mynet.com'da yer alan habere göre Prof. Dr. Necdet Üskent, ilaç tedavilerinin başarılı olduğuna, yeni geliştirilen ilaçların da prostat kanserinin nüks etmesini engellediğine işaret ediyor.

"KEMOTERAPİYE GÖRE YAN ETKİSİ ÇOK DAHA AZ"

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Necdet Üskent, "Bu yöntemle bağışıklık sistemi hücreleri harekete geçirilerek, tümöre karşı savaşması sağlanıyor. Vücut içinde kansere karşı bir savaş başlatılıyor adeta. İmmünoterapilerin kemoterapilerden en önemli farkı, kimyasal içermemesi ve vücudun doğal savaşçı hücrelerini tümöre yönlendirmesidir. Kemoterapi gibi tümörü değil, bağışıklık sistemini hedef aldığı için, kemoterapiye göre yan etkisi de çok daha az oluyor" ifadelerini kullandı.

40'LI YAŞLARA DİKKAT

Son araştırmalara göre aile geçmişinde meme kanseri varlığı da prostat kanseri riskini artırıyor. Bununla ilgili ise Doç. Dr. İlker Tinay, "Bu yönde aile öyküleri olan erkeklerin prostat kanseri açısından taramalarına 40’lı yaşlarda başlamaları gerekiyor. Bazı kültürel nedenlerle prostat muayenesinden kaçınılsa da erken tanı konan hastalarda daha etkili tedavi yapma şansı mümkün" dedi.

3 BOYUTLU GÖRÜŞ ALTINDA AMELİYAT

Her geçen gün teknolojinin sağlık sektörüne girmesiyle tedavi yöntemleri yelpazesi de genişliyor. Bu anlamda robotik cerrahiye de hastalığın prostata sınırlı olduğu durumlarda başvurulabiliyor. Doç. Dr. İlker Tinay, "Cerrahın kontrolündeki robot kolları, 540 derece hareket edebilme kabiliyetiyle bir insan elinin tüm hareketlerini yapabiliyor. Ameliyatın yüksek çözünürlükte ve optik büyütme ile 3 boyutlu görüş altında gerçekleştirilmesine imkan veren bu yöntem, ameliyat boyunca cerraha büyük bir konfor sağlıyor" dedi. 

BAŞARILI TEDAVİ VE DAHA AZ YAN ETKİ

Radyasyon Onkolojisi, teknolojinin günümüzde hızla geliştiği alanlardan biri. Yalnızca odak noktasına tümörü alan, çevre doku ve organlara zarar vermeyen cihazlar sayesinde hem hastalık başarılı bir şekilde tedavi ediliyor hem de daha az yan etki ile hastanın yaşam kalitesi korunuyor. Yine aynı haberde konuşan Prof. Dr. Hale Başak Çağlar, "Prostat kanseri tedavilerinde multidisipliner bakış prensibinin getirdiği tek bir ortak amaç ve sorumluluk var; en doğru, en etkin tedaviyi uygulayarak hastanın yaşam kalitesini yüksek tutmak. Prostat kanserinin hemen her evresinde üstlendiği güçlü rolle radyasyon onkolojisinin de bu sürece katkısı çok büyük. Günümüzde öyle bir noktaya gelindi ki, lokalize prostat kanserinde artık radikal radyoterapi, radikal cerrahi ile eşit başarı oranlarına sahip. Dolayısıyla radyoterapi ile artık hasta ameliyat olmadan, prostatı alınmadan da iyi bir sonuç almak mümkün. Üstelik yan etkiler daha az ve hastanın eskiden olduğu gibi her gün hastaneye gelmesi de gerekmiyor." şeklinde konuştu.