Sahra Çölü’nü bisikletle geçti

Sahra Çölü’nü bisikletle geçti

Gazeteci ve belgesel programcısı Hasan Söylemez, dünyanın en büyük sıcak çölü Sahra’yı 42 günde 1850 kilometre pedal çevirerek geçmeyi başardı.

Dünyanın en zor çöl geçişlerinden biri kabul edilen Batı Sahra ve Moritanya Sahra aynı zamanda dünyada en seyrek insan görülen yerler arasında da ilk sıralarda yer alıyor. Hasan Söylemez, Ocak ayında tek başına Fas'tan başlayarak Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke) yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirip belgesel çekmek üzere yola çıkmıştı. Söylemez'in yolculuğu en az üç yıl sürecek.


“ÇÖLÜ GEÇMEK ZORUNDAYDIM BAŞKA ALTERNATİF YOL YOKTU”


Söylemez, Sahra Çölü’nde neler yaşadığını şöyle anlattı: “İnsanın aşkla tutunduğu bir hayali, gayesi olmasa çölde bu kadar uzun süre bisikletle yolculuk yapmak katlanılacak gibi değil. Afrika yolculuğumda bu güzergahı geçmek zorundaydım. Başka alternatif yol yoktu. Bazen sinirlerim altüst oldu. İnsan çölde çok uzun süre yalnız kalınca ya derviş oluyor ya da kafayı yiyor. Çok şükür kafayı yemedim ama sabır eşiğimi sonuna kadar zorladım. Sürekli ufukta bir şey çıkacak umuduyla bakıyorsun ama yok, karşına hiçbir şey çıkmıyor. Eğer açlık ve susuzluk varsa işte o zaman serap görmeye başlıyorsun. 


“DİLİN DAMAĞA YAPIŞMASI DEYİMİNİ YAŞADIM”


'Bir taraftan da kum fırtınası ve rüzgarla boğuşuyordum. Moritanya'da rüzgar hiç arkamdan esmedi ya solumdan ya da karşımdan esiyordu. Kum fırtınaları ise gözümü açmama bile izin vermiyordu. Bazen hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyordu. Dilin damağa yapışması deyiminin ne olduğunu bizzat yaşadım. Dil damağa yapışmıyor ama boğaz kuruduğunda yutkunmazsanız birbirine yapışıyor. Batı Sahra'da esen rüzgar serindi ama Moritanya'da öyle sıcaktı ki, üç dakikada bir dilimle dudaklarımı ıslatmasam onlar da birbirine yapışıyordu.'


AFRİKA’NIN ‘HAYAL ARŞİVİ’Nİ OLUŞTURACAK


Afrika'nın “Hayal Arşivi’ni” oluşturmayı amaçlayan Hasan Söylemez, “Hayallere Yolculuk” adını verdiği belgesel projede yolda karşılaştığı Afrikalılara “En büyük hayalin ne?” sorusunu soruyor. Anlatılan hayaller ile dünya devletlerinin, politikacıların, sanatçıların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin, kısacası bütün dünyanın dikkatini çekerek Afrika'ya farklı bir açıdan bakılmasını sağlamayı ve oradaki insanların sesini duyurmayı hedefliyor.

Söylemez, 'Afrika'nın tüm ülkelerini bisikletle dolaşmak benim en büyük hayalimdi. Ben kendimi hayalimi gerçekleştirirken yolda karşılaştığım Afrikalılara da en büyük hayallerini soruyorum.' dedi.