
Salatalık sevenlere kötü haber!
Salatalığın yanlış tüketimi tüm faydadan çok zarara yol açabilir. O yüzden salatalık tüketirken mutlaka dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır.
Salatalığın insan vücuduna sayısız faydaları vardır. Fakat salatalığın yanlış tüketimi tüm bu faydaları zarara çevirebilir.
İçeriğinde bol miktarda bulunan K vitamini sayesinde kemik gelişimini destekler. Salatalıkta bulunan antioksidanlar vücuttaki iltihabı azaltabilir. Ayrıca antioksidanlar kalp ve damar sağlığını koruyarak kanser riskini azaltır.
İşte salatalığın faydasını zarara çeviren yan etkileri...
VÜCUTTA ZEHRE NEDEN OLABİLİR
Salatalıkta bulunan acımsı tat, bazı toksinlerin işareti olabilir. Bu nedenle tadında acılık hissettiğiniz salatalığı kesinlikle yemeyin. Uzmanlar bu ürünlerin aşırı tüketiminin zararlı olup zehirlenmeye kadar gideceğini belirtiyor.
AŞIRI SIVI KAYBINA YOL AÇABİLİR
Salatalık tohumları, doğuştan idrar söktürücü özelliklere sahip olduğu bilinen bir bileşene sahiptir. Salatalığın aşırı alımı sizin için daha az faydalı olabilir. Çok miktarda tüketilen salatalık, elektrolitik dengeyi engelleyerek vücudunuzdan aşırı sıvı atılmasına neden olur. Bu da sizi ciddi şekilde susuz bırakabilir.
BÖBREKLERE ZARARLI OLABİLİR
Vücutta yüksek potasyum içeriği bulunması hiperkalemiye neden olur. Başlangıçta şişkinlik, karın krampları ve gaz problemlerine yol açar. Bu durum gitgide kötüleşerek böbreklerin düzgün ve etkili bir şekilde çalışmasını engeller. Bu da böbrek sisteminizi hasarlara yenik düşme riskini artırır.
GAZ VE ŞİŞKİNLİK OLUŞTURABİLİR
Salatalıkta bulunan cucurbitacin hazımsızlığı tetikleyebilir. Bu bileşen özellikle hassas bir sindirim sistemine sahip kişilerde hazımsızlığı tetikleyebilir. Hazımsızlık, şişkinlik ve gaz problemlerini tetikler. Eğer soğan, lahana veya brokoli yediğinizde bu his oluyorsa salatalık tüketimini de kısıtlamanız önerilir.
CİLT VE AĞIZ ALERJİSİ OLUŞTURABİLİR
Genellikle karpuz, papatya çayı, muz veya polene alerjisi olan insanların salatalığa da alerjisi olduğunu araştırmalar göstermiştir. Bu riski ortadan kaldırmak adına pişirilerek veya ızgara olarak tüketilse de ondan uzak durmak da fayda var.
NOT: Bu haber genel bilgi amaçlıdır. Bir uzman görüşü almanızı tavsiye ederiz.