
Saunanın 7 faydası! Çıkmak istemeyeceksiniz
Saunaya girmenin 7 mucizevi faydası ortaya çıktı. Peki saunanın birbirinden önemli o faydaları neler?
Saunanın insan sağlığı için pek çok faydası bulunuyor. Pek kimse bilmese de uzmanlar saunaya girilmesi konusunda vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunuyor. Peki saunanın faydaları nelerdir?
SAUNA ORTAMI
Sauna sobası, genellikle odanın orta kısmında yer alır ve ana ısı kaynağını oluşturur. Geleneksel saunalarda odun ateşi ile ısıtılan soba, modern saunalarda elektrik ile çalışmaktadır. Üst kısımda yer alan sauna taşları, sobanın sıcaklığı sayesinde ısınır. Geleneksel kullanımda nem oranını arttırmak amacıyla bu taşların üzerine su dökülerek buhar elde edilir.
Özellikle İskandinavya bölgesinde sauna taşlarının üzerine dökülecek olan su, çeşitli aromalar ile karıştırılmaktadır. Çam ağacı esansı, nane ve lavanta gibi aromatik yağlardan birkaç damla eklenen su sauna taşlarına döküldüğünde hoş bir koku da yayar. Aynı zamanda buhar aracılığı ile cilde ulaşır ve emilir.
"KALBİNİ SEVEN SAUNAYA GİRSİN"
Doç. Dr. Muhammed Keskin, "Kalbini Seven Saunaya Girsin" diyerek 7 faydasını ise şöyle açıklıyor:
1. Demans ve Alzheimer riskini azaltır. Haftada 1 kez 10 dakika saunaya girmek sizi bunamaktan korur.
2. İnme Riskini Azaltır Haftada 3 kez saunaya girmek pıhtıya bağlı inme riskini %30 azaltır. Siz tam tersini biliyordunuz ama olsun.
3. Sauna Kalp Krizi Riskini Azaltır! Rutin saunaya girenlerin kalp krizi ve ani ölüm riski çok daha düşük. Haftada 4 kez maksimum faydayı getiriyor. Siz saunalar kalp için zararlı diye biliyordunuz belki ama olsun artık bunu da öğrendiniz Kalbini seven saunaya girsin.
4. Sauna Kalp Yetmezliğine Bile Faydalı Sauna alışkanlığı olan hastaların şikayetleri azalır, kondisyonu artar, ilaç ihtiyacı azalır.
5. Sauna Hipertansiyon Riskini Azaltır 20 dakika saunaya girmek 30 dakika egzersiz yapmak kadar tansiyonu ve nabzı düşürür. Sauna tansiyon hastalarının ilaç dozunu azaltır, sağlıklı bireylerde tansiyon riskini azaltır.
6. Sauna Stresi Azaltır Haftada en az 1 kez saunaya girenlerin kortizol seviyesi düşer, kan şekeri daha dengeli olur.
7. Sauna Ağır Metallerin Düşmanıdır 15 dakika saunaya girmek böbrek ve karaciğerden atamadığınız bir çok toksini atmanızı sağlar. Ağır metallerin yapmadığı hastalık yok ve sauna bizim için büyük bir kalkan. Sıklığı artırın, toksinleri azaltın.