Soğan mucizesi... İşte soğanın faydaları!

Soğan mucizesi... İşte soğanın faydaları!

Özellikle kış aylarında ihtiyacımızın olduğu bağışıklık sistemini güçlendirmeye karşı meyveler ve sebzeler arasından size bu haberimizde soğan mucizesinden bahsedeceğiz. İşte soğanın faydaları... Soğanın yararları... Soğanın bağışıklığa etkisi...

Özellikle kış aylarında ihtiyacımızın olduğu bağışıklık sistemini güçlendirmeye karşı meyveler ve sebzeler arasından size bu haberimizde soğan mucizesinden bahsedeceğiz. İşte soğanın faydaları... Soğanın yararları... Soğanın bağışıklığa etkisi...

sogan.jpg

Soğan sağlığa pek çok açıdan fayda sağlıyor Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve bazı tıbbi özellikleri vardır. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına neden olduğu yaygın bir bilgidir. Bununla birlikte, soğan sağlığa çok faydalıdır. Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme ve cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır. Bağışıklığı desteklemek için soğan önemli bir besindir Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.

B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır. Soğanın içeriğinde bulunan besinler aşağıdaki gibidir; 15 küçük boy kuru soğan (100g) 30 kaloridir. 9.3 gram karbonhidrat 1.7 gram lif 0.1gram yağ 1.1 gram protein 4 mg sodyum 146 mg potasyum Soğan kansere yakalanma riskini azaltıyor Yapılan çalışmalar soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir. Soğanı patatesten ayrı bir yerde saklayın Toplum olarak kuru soğanı saklarken en sık yapılan hatalardan biri patates ile aynı ortamda muhafaza etmek veya depolamaktır.

sogan2.jpg

Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymak yapılan diğer hatalardan biridir. Öncelikle tazeliğini kaybetmiş yapraklar varsa temizlenmeli daha sonra kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Böylelikle taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir. Soğanı yağda kavurmak sağlıklı değil! Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir.