Turşu yapmadan içine bunları koyun! Bozulma ve küflenme olmuyor

Turşu yapmadan içine bunları koyun! Bozulma ve küflenme olmuyor

Turşu yaparken birçok kişinin bilmediği tüyolar! Bozulma ve küflenme derdi asla olmuyor

Konya'da kış aylarına hazırlık kapsamında yapılan çalışmalar arasında en önemli yer turşu yapımına ayrılmaktadır. Bu süreçte, uzun yıllardır turşu yapımıyla uğraşan Konyalı İbrahim Emin Siviş, Lahana turşusu yaparken dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

İşte, turşuya lezzet katan 4 önemli ipucu:

1. Lahana Seçimi:

Turşu yapımında kullanılacak olan lahanaların seçimi oldukça önemlidir. Taze ve sağlıklı lahanalar tercih edilmelidir. Yapraklarının sıkı ve parlak olması, turşunun kalitesini artıracaktır.

maxresdefault.jpg

2. Doğru Kesim:

Lahanaların doğru bir şekilde kesilmesi, turşunun lezzeti açısından büyük bir öneme sahiptir. Lahanalar ince dilimler halinde kesilmeli ve sap kısımları temizlenmelidir. Bu sayede turşunun aroması daha iyi bir şekilde yayılacaktır.

3. Tuz Oranı:

Turşu yapımında kullanılacak olan tuz miktarı da büyük bir titizlikle ayarlanmalıdır. Fazla tuzlu ya da az tuzlu bir turşu istenmeyen sonuçlara yol açabilir. İdeal tuz oranı, turşunun fermente olmasını sağlayacak ve lezzetini artıracaktır.

4. Fermentasyon Süresi:

Turşunun lezzetini tam anlamıyla alabilmenin önemli bir adımı da fermentasyon süresidir. Lahana turşusunun en az 2 hafta boyunca fermente olması gerekmektedir. Bu süre zarfında turşunun lezzeti iyice oturacak ve daha keyifli bir tüketim sağlanacaktır.

maxresdefault-002.jpg

LAHANA TURŞUSUNUN TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 adet lahana (büyük boy)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 2 adet orta boy havuç
  • 5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 2 litre içme suyu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

maxresdefault-001.jpg

TARİF

  • Dış yapraklarını ayıkladığınız ve bol suda yıkadığınız sert ve sık yapraklı turşuluk lahananın orta kısmında bulunan kök kısmını keskin bir bıçak yardımıyla çıkartın. En az dört eşit parçaya böldüğünüz lahanayı arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın. Özellikle kök kısmına doğru giden sert yaprakları ne kadar çok küçültürseniz turşunun o kadar kısa sürede olacağını aklınızda bulundurun.
  • Lahanaların üzerine kaya tuzunu ilave edip tuzla beraber ovun.
  • Temiz ve geniş bir kavanoza ovduğunuz lahanaları ekleyin.
  • Aralara kabukları soyulmuş ve iri doğranmış havuçları dizin ve tekrardan lahana ilavesiyle kavanozu doldurun.
  • Kavanozu doldurduktan sonra toz şeker, sarımsak ve sirkeyi ilave edin.
  • İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun.
  • Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.

AFİYET OLSUN!

TURŞUNUN FAYDALARI

1. Sindirim Sistemi Sağlığına Faydaları:

Turşu, probiyotik açısından oldukça zengindir. Probiyotikler, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Sindirim sistemi sağlığı için turşu tüketmek oldukça faydalıdır.

2. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:

Turşu, C vitamini açısından oldukça zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu nedenle, turşu tüketmek vücudunuzu hastalıklara karşı korur.

3. Antioksidan Kaynağıdır:

Turşu, antioksidan açısından oldukça zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücrelerin daha sağlıklı kalmasını sağlar. Bu nedenle, turşu tüketmek anti-aging etkisi gösterir.

4. Kilo Vermeye Yardımcı Olur:

Turşu, düşük kalorili bir yiyecektir. Ayrıca lif açısından da oldukça zengindir. Lifli yiyecekler ise tokluk hissi yarattığı için kilo vermeye yardımcı olur. Bu nedenle, turşu tüketmek kilo vermek isteyenler için oldukça faydalıdır.

5. Kan Şekerini Dengelemeye Yardımcı Olur:

Turşu, sirke içerdiği için kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Kan şekerinin dengelenmesi ise diyabet hastaları için oldukça önemlidir.

Kaynak: mynet.com

İlgili Haberler