Yaz aylarında güneşe çıkarken dikkat! Cilt mantarına yakalanmayın

Yaz aylarında güneşe çıkarken dikkat! Cilt mantarına yakalanmayın

Türkiye yaz aylarına girdi. Sıcak havalar yaklaşırken güneşlenmek isteyen vatandaşların sayısı da bir hayli fazla. Ancak özlenen güneş canınızı sıkacak sonuçlara yol açabilir. O yüzden güneşe çıkmadan önce çok ama çok dikkat etmelisiniz...

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber sıcaklıklar da yurt genelinde etkisini artırmaya başladı. Güneşli havalarda dolaşmak isteyenler zaman zaman kimi sorunlarla baş başa kalabiliyor. Bu sorunların başında da cilt problemleri ilk sıralarda yer alıyor. Çünkü güneş ışınları doğrudan cilde zarar vererek, kalıcı hasarlara yol açabiliyor. 

pexels-photo-257849.jpeg

Güneşli ve sıcak havalarda cilt mantarları ise bu sorunlar arasında en korkutanı. Hem sağlık açısından hem de görüntüsü itibariyle psikolojik anlamda büyük problemlere yol açacak cilt mantarından korunmanın oldukça basit yolları var.

pexels-photo-296234.webp

CİLT MANTARI VE GÜNEŞ YANIKLARINA DİKKAT

Cilt mantarları yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklıklarla sıkça görülebiliyor. Dermatoloji uzmanları ise yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyor. Güneş yanıkları ve cilt mantarı gibi sorunlara karşı alınabilecek basit önemler yaşam kalitenizi artırmanın yanı sıra sağlıklı bir şekilde güneşlenmenize de yardımcı olacak.

4-001.jpg
 
GÜNEŞ KREMİ SÜRMEYİ UNUTMAYIN

Güneşli havaya çıkmadan önce güneş kremi kullanmayı unutmayın. Güneş koruyucular, güneş gören cilt bölgelerinize sürüldüğünde büyük bir riski ortadan kaldırmış olacaksınız. Öte yandan bu vücudunuzun güneş gören yerlerine iki saatte bir güneş kremi sürme işlemini uygulamanızda da fayda var.

5.webp

GÜNEŞLİ HAVALARDA AÇIK RENKLİ KIYAFETLER TERCİH EDİN

Açık renkli kıyafetler giymek de güneşten sizi koruyacaktır. Çünkü güneşli havalarda koyu renkli elbiseler güneş ışınlarını daha fazla çeker. O nedenle yaz aylarında açık renkli giyecekler tercih edilir.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN

Güneş gözlüğü bir diğer güneşten koruyan eşyanız olarak yanınızda bulunmalı. Güneş ışınlarının en dik açıyla yeryüzüne ulaştığı saat 11.00 ile 16.00 arasında olabildiğince dışarıda olmaktan kaçının ancak dışarıdaysanız da güneş gözlüğünüzü kullanmayı ihmal etmeyin.

ekran-goruntusu-2022-06-14-173308.jpg

YANMA VE ACIMA HİSSİ İLE KIZARIKLIK, KABARCIKLAR

Yaz aylarının sıcağıyla ısının artması, insan vücudundaki ter bezlerinin salgılarında artış ve bununla beraber çocuklarda ve erişkinlerde, bilhassa boyun, koltuk altı ve kasık bölgesinde yanma ve acıma hissi ile kızarıklık, tahriş ve sulu kabarcıklar şeklinde isilik oluşmasına yol açabilir.

1-001.jpg

VÜCUTTAKİ NEM MANTAR ARTIŞINA YOL AÇABİLİR

Bu bölgelerin nemli kalması önlenmelidir. Yaz aylarında sık duş almak ve banyo sonrası doktorunuzun tavsiye ettiği cilt yapınıza uygun nemlendirici krem sürmek de hayati önem taşıyor. Ciltteki nem oranının artması ile deri ve tırnak mantar enfeksiyonlarında yaz aylarında artış yaşanabilmektedir. Öncelikle ayak parmak aralarında, kasık, koltuk altı, boyun bölgelerinde sıkça gözlenen kaşıntılı/ bazen de kaşıntısız kızarıklık, kahverengi, bazen beyaz renkte döküntüler şeklinde olmakta ve bazen de tırnaklarda kalınlaşma, sararma- kararma ve bozulmalara neden olabilir. Bu tür durumlarda ise doğrudan hastaneye başvurarak dermatologunuz ile beraber tedavi sürecine başlamanızı öneririz.

2.jpg