
Yeryüzündeki en güçlü mikroplara kafa tutuyor! Sadece o şehirde yetişiyor!
Yeryüzündeki en güçlü mikroplara kafa tutan bu bitki için herkes o şehre akın ediyor.
İnsan, dünyaya geldiği andan itibaren bakteri ve virüslerle karşılaşıyor ve adeta onlarla bir yaşam sürdürüyor. Birçok mikrop, hayatımızda ilk kez tanıştığımızda bazı sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Ancak bu durum bağışıklık kazanmamıza da imkân tanıyor.
Fakat öyle bir bitki var ki doğadaki en güçlü mikrobu bile alt edebiliyor. Tokat'ta bulunan birçok kişinin sır gibi sakladığı o bitkinin adı kuzukulağı.
Tokat'ta yetişen kuzukulağının faydaları saymakla bitmiyor. Halk arasında ise ekşimlik, oğlak kulağı ve ebemekşisi olarak da bilinen kuzukulağının faydaları şöyle:
- Eskiden cilt hastalıkları için kullanılan kuzukulağı; sedef hastalığı, egzama ve çıbanlara iyi geliyor.
- İçerdiği asidik özellikle cilt yüzeyindeki deforme olmuş hücreleri yeniler.
- Bu bitkinin anne sütünü artırıcı bir etkisi de olduğu belirlendi.
- Kuzukulağı, sindirim sistemindeki sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın ortadan kalkmasına da yardımcı olur.
- Kuzukulağının düzenli tüketimiyle böbrekler daha aktif çalışır ve böbrek tembelliği yüzünden ortaya çıkması muhtemel birçok hastalığa karşı koruma sağlanmış olur.
- Kuzukulağının sapını kaynatıp içmek, vücutta geçmek bilmeyen kaşıntılardan kurtulmayı sağlar.
- Kuzukulağı bitkisi susuzluk hissini ortadan kaldırır, özellikle yaz aylarında daha ferah hissetmeyi sağlar.
- Sıcak havalarda ve kurak bölgelerde vücutta hissedilen havaya bağlı bunalım hissinden daha kolay bir şekilde kurtulmak kuzukulağının tüketilmesiyle sağlanır.
- Kadınların ergenlikten itibaren yaşadığı adet döngüsünde yaşanan sancı ve ağrıları dindirir. Ayrıca düzensiz adet döngüsünde de fayda sağlar.
KUZUKULAĞI NASIL YETİŞTİRİLİR
Avrupa'da sera yöntemiyle yetiştirilen kuzukulağı; yapraklarında yüksek miktarda potasyum barındıran kuzukulağı, ayrıca okzalat, oksalik asit, tanen, antrakinon, reçine ve şeker içerir. Sonbaharda olgunlaşan bu mucizevi bitki, kış aylarında önce pazar tezgahlarında sonra ise sofralarda yerini alır.