Yoğurt yerken bunlara dikkat edin!

Yoğurt yerken bunlara dikkat edin!

Yoğurt gerek tek başına gerekse yemeklerle tüketirken olmazsa olmazlarımızdan. Ancak yoğurt alırken dikkat etmeniz gereken hususlar var.

Uzun ömürlü bir gıda olarak bilinen yoğurt ile ilgili yapılan son araştırmalar, aslında yoğurdun uzun süreli bir gıda olmadığını ortaya koydu.

O yüzden hem ev yapımı yoğurtlarda hem de marketten veya bakkaldan aldığımız yoğurtları tüketirken geçen süreye dikkat etmelisiniz.

EV YOĞURDU MU HAZIR YOĞURT MU?

Evde üretilen geleneksel yoğurtlar hafif ve ekşi tadıyla damağımızda muhteşem bir lezzet bırakır ve yaklaşık 1 hafta sonra o muhteşem ev yoğurdu sulanmaya başlar. Öte yandan marketten satın aldığımız yoğurtlar ise ev yoğurduna nazaran daha uzun ömürlüdür ve 3-4 hafta gibi bir süreyle bozulmadan buz dolabınızda durabilir.

O nedenle yoğurt satın alırken özellikle üretim tarihi ve tavsiye edilen son tüketim tarihine çok dikkat edin. Aksi halde bozulan yoğurdu yemeniz sağlığınıza da olumsuz etki edebilir.

BOZUK YOĞURT NASIL ANLAŞILIR?

Peki bir yoğurdun bozuk olduğunu nasıl anlarız? Çok kolay... Sadece tadına bakarak yoğurdun bozuk olduğunu anlayabiliriz ancak bu tek başına yeterli olmayabilir. Yoğurdun tadındaki ekşilikle beraber keskin ve alkollü bir tat alıyorsanız yoğurdunuz bozulmuş demektir. 

YOĞURDUN TADINDA EKŞİME VE RENGİNDE DEĞİŞİKLİK VARSA DİKKAT

Ayrıca yoğurdun rengi de ürünün bozuk olup olmadığına dair ipuçları verebilir. Eğer yoğurdun ilk aldığınız haliyle son hali arasında değişiklik görüyorsanız, yoğurdunuz bozuluyor demektir. Daha ileri şekilde bozulmalarda ise yoğurdun üzerinde artık küf görebilirsiniz. Küf, zamanla tüm yoğurdun üst yüzeyini kaplar.

YOĞURTTAN ZEHİRLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ?

Bu ibareleri görüp kazayla da olsa yoğurdu yediyseniz gıda zehirlenmesi tehlikesiyle karşılaşabilirsiniz. Peki bunu nasıl anlarsınız? 

Bozuk yoğurt yedikten sonra mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, gevşek dışkı, kramp ve vücut ısısı değişimleri gibi belirtiler görüyorsanız, en yakın hastaneye başvurabilirsiniz.