Zihinsel dönüşü5m için 8 detay

Zihinsel dönüşü5m için 8 detay

Zihinsel Dönüşüm İçin Sekiz Öğüt MS 1054-1123 arasında yaşamış ünlü hoca Geshe Langri Tangpa tarafından yazılmıştır. Kendisi meşhur bir Kadam bilginidir.


Kadam geleneği Budismin Tibet’te yayılmasına büyük katkıda bulunmuş hintli Budist hoca Atisha (982–1054)’nın öğrencisi Dromtonpa tarafından kurulmuştur. Kadam geleneği daha sonra Tibet’teki tüm budist okullar tarafından benimsenmiş ve öğretilmiştir.

Her zaman hüzün verici bir yüz ifadesi vardı. Bir gün yardımcısı kendisinin insanlar arasında hüzün verici yüzlü kişi diye anıldığını söyledi. Geshe Langri gülümsedi ve söyle yanıt verdi: “Samsara’nın sonsuz sayıdaki âlemlerinde sayısız acıları düşününce, nasıl gülümseyebilirim?”

Zihinsel Dönüşüm İçin Sekiz Öğüt adlı esesi çok meşhur bir Lojong eserdir ve zihnin dönüşümü için yüzyıllardır kullanılan bir araçtır.

Lojong’un kelime anlamı zihnin eğitimi veya zihnin dönüştürülmesi demektir. Bu öğretiler özellikle Bodhicitta ugulamalarını vurgular, Budist hoca Atişa tarafından 11. yüzyılda Tibet’e getirilmiştir ve “kendini diğerleriyle yer değiştirme” veya “kendini diğerlerinin yerine, diğerlerini de kendinin yerine koyma”, diğerlerini kendinden daha önemli ve değerli görme uygulamalarını içerir. Bu uygulama acının en büyük iki nedeni olan aklın “ben” ve “benim” fikirlerine olan bağımlılığına karşı en iyi tedavidir. Diğerlerinin iyiliğini kendinden daha çok düşünme bene olan düşkünlüğe karşı bir ilaçtır. Bunun için diğer faydalı bir değer de merhametin geliştirilmesidir. Zihin eğitimi ile ilgili birçok metinde merhamet duygusunun geliştirilmesi üzerine çok durulur.

Zihinsel Dönüşüm İçin Sekiz Öğüt metninde “Tüm anneler” olarak geçen ifade bütün insanları işaret eder. Budism’de yaşama milyonlarca kez gelindiği düşüncesine dayanılarak tüm insanların bu yaşamların birinde annemiz olduğu kabul edilir yani her bir insan bir yaşamda bize bakıp büyütmüş ve bizim için birçok fedakârlıklar yapmış, bizim annemiz olmuştur.

Aynı zamanda Budism’de her bir insan bir Buda olarak görülür ve bu nedenden dolayı da saygıya değerdir ve aklın dönüşümünde insana yardım edecek olan manevi hocadır.

Metinde bahsi geçen “Sekiz dünyevi endişe” ise aşağıdaki gibidir;

1.Mutluluk arzusu.
2.Acıdan korkma.
3.Meşhur olma arzusu.
4.Önemsiz ve değersiz olma korkusu.
5.Övülme arzusu.
6.Suçlanma korkusu.
7.Kazanç arzusu.
8.Kaybetme korkusu.

kaynak: feniks