Abdullah Ağırkan

Abdullah Ağırkan

CHP’DE İKTİDAR SANCISI VE CANAN KAFTANCIOĞLU

Cumhuriyet Halk Partisi 37. Olağan İstanbul İl Kongresi Pazar günü yapıldı.

Bize ayrılan yere geçmek ve orada bulunan milletvekili ve MYK üyesi dostlarımızla sohbet etmek yerine basın masasından adımıza ayrılan kartı alarak gözlem yaptım salonda, uzun bir süre.

Yurt gazetesi yazarı/yayın kurulu üyesi ve otuza yakın yerel gazetenin pek çoğuna makale/teknik destek veren biri olarak, onca deneyim kazanmamızın merkezinde parti var şüphesiz…

KONGRE SALONU

Haliç Kongre Merkezi’nin açık hava etkinlik alanına kurulan komplekste gerçekleşen il kongresinde, Divan Kurulu 39 ilçe başkanının imzasının bulunduğu önerge ile, İstanbul İl Başkanlığına Canan Kaftancıoğlu’nun aday gösterildiğini duyurdu.

Aday adayı Ferudun Cemal Aydın ise adaylık için gereken 60 delege imza sayısına ulaşamadı. Ferudun Cemal Aydın’ın adaylığını destekleyen delege imza sayısı 47’de kaldı.

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi. Kullanılan 571 oyun 510’u geçerli, 61’i geçersiz sayıldı. Dr. Canan Kaftancıoğlu 444 oy aldı. Kaftancıoğlu, oy kullanan delegelerin yüzde 87,05’inin oylarıyla yeniden İl Başkanlığı makamına seçilmiş oldu.

YENİ DÖNEM

Geleneksel siyaset yapma tarzı ülkemizde aşırı yozlaşma eğilimi içerisindedir. CHP ise, geleneksel siyasetin ötesinde olmak zorundadır. Bu bir sorumluluktur kendisi için.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul il kongresi konuşması CHP’de ‘geleneksel siyaset’in asla olmayacağına dair de bir işarettir…

“Hiç kimse unutmasın, yüzyıl önce yolumuz nasıl Mustafa Kemal’in arkadaşlarıysa bundan sonra da öyledir. Yüzyıl sonra bize yakışan, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak. Önümüzdeki süreçte iktidar olmaktır!”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu söylemi aslında, güncel siyasetin artık rotasında değişimin kaçınılmaz olduğu ve CHP iktidarının kaçınılmaz olduğu gerçeğine işaretti…

TEK ADAM REJİMİ VE DİĞERLERİ

CHP yakın dönem stratejisi işliyor. Genel bir koordinasyon var seçimler sonrasında. Kemal Kılıçdaroğlu’nun amacı bu süreci koordineli bir şekilde, millet ittifakıyla sürdürmek ve nihayetinde iktidara gelmek…

“Millet ittifakı aslında bir demokrasi ittifakıdır. Toplum ikiye bölünmüş durumda. Demokrasiden yana olanlar, tek adam rejiminden yana olanlar.”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu söylemi, geleceğe dair stratejisini açıkça ortaya koyması bakımından çok değerli. Bu strateji yerellerde olumlu sonuçlar verdi…

SİYASAL USLUP VE SOL DEĞERLER

CHP, geleneksel solun tam ortasında duran bir yelpazededir. Anti-emperyalist olması şüphesiz tarihsel mirasıdır. Bu mirasının özünde, sömürgecilik ve yeni tip kolonyalist tezlere, sınıf imtiyazlarına karşı farklı bir tezi vardır.

Türkiye’de solun tarihsel serüveni, yüz yıldan fazladır ve bu süreçte, CHP eksiği ve fazlasıyla, her dönem parçası oldu, bu mücadelenin…

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongredeki söylemi, değerlerin öneminden fazlasına işaret ediyor!

“Yenikapı Meydanı'ndaki Büyük Kudüs Mitingi'ne de gideceğim. Filistin'de bizim devrimci gençlerin mezarları var.”

CHP, ülkenin tarihsel sürecin her aşamasında olan bir harekettir. Bu gerçeğin farkında olan bir lidere dönüşmüştür Kemal Kılıçdaroğlu.

CHP’nin solun tarihsel değerlerine ve emek hareketlerine daha fazla alan açacağı süreci de yakın dönemde başlayacak ve sendikal yapılarla ciddi çalışmalar gerçekleştirilecek emin olun. Ancak o zaman iktidar arayışı anlam taşır.

SANCILI SÜREÇ VE İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜ

Canan Kaftancıoğlu ‘biz mevsimi’ derken solun tezlerini işliyor. Bu gerçeği ‘dar çıkar kavgalarını’ göz ardı etmeden götürme sorumluluğu var, kendisinin.

Tüm parti üyelerine ve adaylara eşit düzeyde yaklaşma sorumluluğu var, gelecekte…

“O yumruk biz mevsiminin başladığını hepimize gösteriyor. Onların devri geçti artık. Çünkü artık yalanlar gerçekleri örtemiyor. Halkın örgütlendiği yerde tek adamlar kalamazlar, tarihin çöplüğüne atılırlar.”

Canan Kaftancıoğlu’nun bu tezi şüphesiz iktidar refleksini geliştiren bir partinin hareketlerdir. Bence, CHP iktidar sancısı çekiyor ve Canan Kaftancıoğlu doğum sürecinin belki de doktorlarından birisi olacaktır.

Ancak, sürecin doğru şekilde ilerlemesi ve doğumun sağlıklı olması için ortamın sağlıklı olması şart. Partinin tüm örgütlerinde, özellikle İstanbul’da kimse kendini öteki görmemelidir…

Bu görev, İstanbul’da Canan Kaftancıoğlu’na büyük bir sorumluluk getirmekte.

Bu görev tabanda olumlu düzeyde karşılandığı takdir de, CHP’de iktidar ışığı daha da büyüyecek şüphesiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar