Av. Mehtap Demirhan Özdemir

Av. Mehtap Demirhan Özdemir

AFFET TÜRKİYE’M

Geçen hafta köşemde yer verdiğim konu Genel Af’tı.

Bu konu sosyal medya gündeminde de çok yer aldı ve yazımda özellikle zamanı konusunda yorumlarda çok eleştiri aldı.

İnsanlar konunun sıraya konmasından, ertelenmesinden dahi rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi. Bu konuda bir de dernekleşme yoluna gidilmiş. Adil Yaşam Derneği. 

Dünyaya geliş amacının mücadele ve adalet olduğunu düşünen Muhammet Haluk Çavuşoğlu’nun kurucusu olduğu dernek; adaletsizlik konusunda Türkiye’nin eksikliklerini, cezaevlerinin ıslah amacına hizmet etmediğini, mahkum ve mahkum yakınlarının hep birlikle cezalandırıldığını üşenmeden, büyük bir fedakarlıkla dile getiriyor. 

Genel Af çıkması için herkes gibi geçerli bir çok sebepleri var.  

Bu sebepleri birebir siyasilerle görüşerek, mahkum ailelerini organize ederek, basın açıklamaları yaparak, sosyal medyada bu konuda gündem yaratıyor. 

Bugün de yine Kahramanmaraş, Manisa Salihli, İstanbul Adalar ve Antalya’da eş zamanlı bir basın açıklamaları var. 

Türkiye’de hakim ve savcıların bile her gün sohbet konuşmalarında geçen şu cümle sizi kendinize getirmeli!

-Allah bu dönemde  hakimlerin veya savcıların eline kimseyi düşürmesin! 

Evet evet. Yanlış duymadınız. Şu an hiç bir hakim veya savcı hakkaniyetli, adil veya hukuka uygun yargılama ve soruşturmalar yapılmadığını biliyor. Tecrübesiz, egolu, bilgi birikimi  yetersiz ve uygulamada başarısız hakim ve savcıların elinde insanların hayatlarının karartıldığı açık ve net. 

Siyasilere gelince CHP ve Gelecek Partisi bu konuda, özellikle Cumhuriyetimizin 100.yılına toplumsal barış ile girmek istediklerini dile getirdiler ve Genel Af konusunda desteklerini belirttiler. 

İYİ Parti bu konuda meclis olarak ortak bir karar alınmasını ve bu konunun seçim malzemesi olmamasını istiyor. Ancak; bu konu da açık bir şekilde tavrını göstermelidir.

HDP’nin genel af konusunda öncelikli isteğinin tüm mahkumları kapsayacak şekilde olacağını düşünmekteyim. 

MHP, 24 Haziran seçimlerinde bu konuda vaatte bulunarak oylarını %2’ye yakın artırmış iken, bugüne kadar bu sözünü yerine getirmediğinden en çok tepkiyi alan parti. 

Akp’ye gelince; onlar için bu Genel Af olacak. İstemediklerini, onaylamadıklarını belirtecek ama cumhuriyetin 100.yılı diyerek bu affı verecekler.  Bu şekliyle; ekonomik koşullardan dolayı kaybettikleri oyları biraz canlandıracaklar ve seçime bu şekliyle girecekler. 

Ne zaman? Sırada olmamalı hemen olmalı! diyenlere cevabım Mart’ı bekleyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar