Dr. Aybars Akoğlu

Dr. Aybars Akoğlu

PAZAR SEPETİ

Hafta içinde kısa bir zamanda olsa aynı hastanede beraber çalışma onurunu yaşadığım, Bornova Anadolu Lisesinden büyüğüm, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak, uzun yıllar Alsancak Devlet Hastanesinde İzmir halkına sağlık hizmeti vermiş Dr. Ali Resmi Eruçman’ı yitirmenin acısını yaşadık. Gidenin ardından belki de hep iyi konuşulur ama beraber çalıştığımız 4-5 ay içerisinde güler yüzü, sıcaklığı ve ağabeyliği ile kısa zamanda hepimizin kalbini kazanmayı başarmış bir meslek büyüğümüzdü. Onun adına bir yazı yazmak, İzmir’de binlerce dostu varken belki bana düşmez bu kısa süre için. Ama onun anısına yad etmesem içime sığmayacaktı. Mesleki etiği kendine ilke edinmiş, meslektaşlarının her zaman yanında yer almış bu iyi kalpli adamı onun yakınlarından dinlemeyi ihmal etmeyin. Onu nelerin üzdüğünü göz ardı etmeyin. Biz sana tüm haklarımızı helal ediyoruz Resmi abi. Işıklarda uyu. 

• * *

Ülkede birçok meslek grubu el ele verdiğinde ne kadar güçlü olabildiklerini gösteriyor. En son kargo şirketleri ve lojistik şirketlerindeki kuryeler direnerek haklarını alma mücadelesine giriştiler. Bu mücadele elbette tüm emekçilere örnek olmalı, cesaret vermeli. Fakat eğitim denilince, topluma ışık tutacak, toplumu şekillendirmede akla ilk gelen iki önemli camia olan eğitim ve sağlık çalışanları bu mücadelelerden kendine dersler çıkartmalı. Önce 1980 darbesinden sonra her geçen gün değersizleştirilen ve okullarda adeta köle sistemiyle çalıştırılıp, şimdiyse asgari ücret önerilen öğretmenlerimiz. Ve akabinde özellikle ikibinli yıllardan itibaren hem özlük hem de maddi haklarını yitiren sağlık çalışanlarının artık haklarını arama vakti gelmedi mi? Bu iki zümrenin toplumda değersizleştirmenin ülkeye en büyük ihanetlerden biri olduğunu ayırt edemiyor musunuz? Maalesef eğitim camiasındaki insanlar açlık sınırına yakın yaşarken, çocuklarımıza ne verebilirler sizi hiç endişe ettirmiyor mu?

Şimdi hekimler için bir umut doğuyor. Bugüne kadar hiç sendika kurmamış hekimler kısa zaman içerisinde üç meslek sendikası kurup mücadeleye etmeye başladılar. Bunlardan biri tanesi İzmir kökenli ve siyasetten uzak sadece hekim hakları için mücadele edecek bu ekip içerisinde insanlığı ve hekimliğine çok güveneceğimiz meslektaşlarımız mevcut. Bazı şeyleri değiştirebilirler mi? Evet değişmeli, bu böyle gitmez çünkü…

• * *

Günün spor camiasında en heyecanla beklenen anı bu akşam saat 19.00’da oynanacak olan İzmir derbisi. Altay’ın psikolojik üstünlüğü bulunduğu rakibi Göztepe’nin sahasında, tarihinde oynayacağı ilk maç olması, maçı daha da ilginç hale getiriyor. İzmir deplasmanında deplasman yasağı ise ülke futbolunun nasıl yönetildiğinin kanıtı. 

Hafta içerisinde kışkırtıcı paylaşımlar yanında dostluğu ön plana çıkaran paylaşımlar olması beni mutlu etti. İzmir takımlarının rekabeti yanında birbirleriyle dostlukları da ezeli ve neredeyse hepimizin rakip dediğimiz takımın taraftarı olan dostlarımızla güzel anılarımız ve tatlı çekişmelerimiz var. Almanya’da psikiyatri profesörü Göztepe’li Özgür Öztürk ile birbirimizi yemesek bu maçların ne anlamı kalır ki? Ama sonuçta bir günlük kızdırmadan sonra dostluğa devam edebilmenin paha biçilmez olduğunu söyleyebilirim. Tabi bir yandan da 48 yıllık Altaylı olarak o zor günün benim için hayatımda sadece bir gün olduğunu da hatırlatarak. Şaka, takılma bir yana, Karataş Mandırasının gözü pek Göztepe’li kasiyeri hanımefendi gibi iki taraf da kazanmak isteyecek. O ‘iyi oynayan kazansın diyemem, Göztepe kazansın’ diyor. Ben de ona ‘iyi oynayan kazansın ama Altay iyi oynasın’ diyorum. 

• * *

Bir Tek Sen Anla. Sizlerin beğenisine sunulduğu andan itibaren yayıncıların beklentisinin çok üzerinde bir performans gösteriyor. Dostlarımızın bunca yılki güven ve desteği bir yazar adayı olarak beni çok mutlu ediyor. Bununla birlikte romanı okuyanların geri bildirimlerinin neredeyse kusursuza yakın olması ise ayrıca heyecanlandırıyor. Dostluğun, aşkın, kardeşliğin, acının, ihanetin, savaşın, barışın en sade dille anlatılmaya çalışılan bu roman, umarım bazı dostlarımızda romanın sonunda olduğu gibi vatan sevgileri çerçevesinde bazı şeyleri yeniden sentez edip, anlayabilme ve ona göre davranabilmenin bir aracısı olur. 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar