CUMHURİYET DÜŞMANI GERİCİYİ ANMA

Tarih; 05 Şub 2022 – Yer; Çorum
İskilipli Atıf adlı cumhuriyet düşmanı gerici, Çorum'da vali, belediye başkanı, rektör ve milletvekilinin katılımıyla anıldı.
Vatana ihanet gerekçesiyle idam edilen cumhuriyet düşmanı gerici İskilipli Atıf, ölümünün 96. yılında Çorum’da anıldı.
Gerici isim için yapılan anmaya, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk ve AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu’nun da aralarında bulunduğu devlet erkânı ve çok sayıda AKP'li katıldı.
İskilipli Atıf,;“halkı isyan ve irticaya teşvik” ettiği için ve Milli Mücadele’de başkanı olduğu cemiyetin “ihanet bildirilerinden” dolayı, “anayasayı tağyir” suçuyla “vatana ihanetten” asıldı.
İşte o bildirilerin biri:
“Mustafa Kemal ve Kuvvayı Milliye maskaraları Yunan askerlerinin önünden kaçıyor. Zavallı saf ve gafil halktan topladıkları askerlere ‘siz burada onlarla savaşın, biz de arkalarını çevirelim’ diyerek sıvışıyorlar. Yazık ki halkımız Talât, Enver, Cemal, Mustafa Kemal gibi beş on eşkıyanın vücudunu ortadan kaldırmak için gereken fedakârlığı yapmıyor.
İngilizleri kızdırdınız, üzerimize Yunanlıları musallat ettiler. Şimdi usulca oturup yenilginin sonuçlarına katlanmak yerine Yunanlılarla harbe tutuşuyorlar. Bu eşkıyaları ve asileri en kısa zamanda bertaraf etmek hepimize farzdır.
Harp yıllarında sizleri cephe cephe sürükleyen ve din kardeşlerinizin suçsuz yere ölmelerine sebep olanlar arasında Mustafa Kemal, Ali Fuat, Bekir Sami gibi zalimler de vardı. Siz bu zalimlerin cinayetlerine daha ne kadar göz yumacaksınız?
Elinize aldığınız bu fetva Allah'ın emridir, Padişah fermanıdır. Sizler bu katil canavarları daha fazla yaşatmamakla mükellef ve görevlisiniz. Bunların vücutlarını külliyen ortadan kaldırmak Müslümanlık için farz olmuştur.”
Atıf, kararlı bir gerici ve devrim düşmanıydı. Hürriyet’e karşı alerjisi Cumhuriyet’e karşı da aynı şiddetle sürdü. İngilizlerin ve Yunanların kazanmasını umuyor ve istiyordu.
Şapka takmayanların idam edildiği, Cumhuriyet düşmanlarının uydurduğu açık bir yalandır. Şapka Kanunu'nun amacı herkese şapka taktırmak değil, fes ve sarıktan kurtarmaktı. Giyinişiyle, görünüşüyle ve tabii düşünüşüyle çağdaş uygarlığa alıştırmaktı.
İskilipli Atıf şapka giymediği için asılmamıştır, çünkü Şapka Kanuna göre yalnızca milletvekilleri ve memurların şapka giyme zorunluluğu vardı.
Kaldı ki; İskilipli Atıf’ın şapka giymesi kanunen zorunlu değildi.
İskilipli Atıf şapka karşıtı kitapçık yazdığı için de asılmamıştı. Çünkü Frenk Mukallitliği ve Şapka isimli kitapçığı Şapka Kanunu’ndan önce yazmıştı.
Sözün özü; İskilipli Atıf ise şapkaya karşı çıktığı için değil, halkı cumhuriyete isyana teşvik etmekten, Millî Mücadeledeki bildirileri yoluyla vatana ihanetten asıldı.
Onun ölüm yıldönümünü kutlayanlar bu gerçekleri bilmiyorlar mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar