Buket Işıkdoğan Köse

Buket Işıkdoğan Köse

ANGUTLAŞAN TOPLUMLAR

whatsapp-image-2022-11-17-at-21-19-23.jpeg

Angut gibi bakmak deyimini hepimiz biliriz. Görgüsüz, kaba insanlara yakıştırılan bir hitap şeklidir ve aşağılama araçlı kullanılır. Birileri laftan anlamadığında, boş boş baktığında hemen ‘’Angut musun?’’ deriz.

  Geçen gün internette gezinirken güzelliğiyle dikkatimi çeken bir kuş oldu. Ördeğe çok benziyordu. Hakkındaki bilgileri okuduğumda bu kuşun ‘’Angut Kuşu’’ olduğunu öğrendim. Açıkçası Angut’un bir kuş türü olduğunu bilmiyordum. Göl, bataklık ve akarsularda yaşayan Angut Ördek/ Kaz karışımı perde ayaklı bir su kuşuymuş.

  Peki insanları aşağılamak amacıyla kullanılan ‘’Angut gibi bakmak’’ deyimi bu kuşun hangi özelliğinden dolayı ortaya çıkmış ola bilir?

  İşte bende bunu merak ettim ve birçok insana örnek olabilecek hassas, duygulu bir kuşla karşılaştım ve bu kuşa saygı duydum. ‘’Demek ki, hiçbir olay ve söylem karşısında, ön yargılı olmamak gerekir’’ dedim kendime.

  Angut kuşları, hep çift halinde yaşarlar tıpkı kumrular gibi eşlerini hiç terk etmez, yalnız bırakmazlar. Bir Angut kuşu eşini kaybettiğinde ise gözlerini eşine diker bir dakika bile olsa eşinin ölüsünün üzerinden bakışlarını ayırmadan beklerler. Oysa çok ürkek bir kuş olmalarına rağmen, bir av haline geldiği bilincinle yine de oradan ayrılmaz ta ki kendi de ölene kadar.

  Bu özverili kuş, günümüz sevgi ve değerlerinin menfaatler üzerine kurulduğunu düşündüğümde şöyle bir yargı oluşturdu bende. Terör dahil olmak üzere savaşların, cinayetlerin, talanların, dünya genelinde var olan adaletsizliğin artmış olduğu, toplumsal kayıpların yaşandığı dünyamızda, paraya olan aşk mıdır yoksa güce olan sevda mıdır av haline geleceğini bilerek olaylara seyirci kalınmasının sebebi?

  Devletleri yönetenler, halka yapılan zulme (kanunlarla düzenlene bilir oysa) seyirciyken, halk da kendinden olmayanlara yapılan haksızlıklara seyirci!

  Peki bizler angut gibi bakarken yaşananlara yitirdiğimiz, üzerinde yaşadığımız sevdam dediğimiz vatanlarımız mı?

  Irak’ta, Suriye’de yaşananları unutmamak gerekir. Vatana olan sevdamız yasa dönüşmeden bir kez daha düşünelim.

  Sadakat, angut kuşunu diğer hayvanlardan ayıran en önemli özellikleridir. Bu yüzden de birine karşı bu deyimi kullanmadan önce bir kez daha düşünmeliyiz. Bence bu davranışlarıyla bu kuşlar saygıyı fazlasıyla hak ediyorlar. (Konu aşk olunca söylenecek söz yok elbette)

  Ama toplum olarak bizler bu vefayı bu güzel kuşlara bırakalım ve av haline gelmeyelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar