ANDIMIZ VE İHANET

Öğrenci andı ya da Andımız, Türkiye ve KKTC'deki ilköğretim okullarında her sabah öğrenciler derse girmeden okutulan antdı. Dönemin Millî Eğitim Bakanı Reşit Galip ya da diğer adıyla ya da Mustafa Reşit Baydur tarafından hazırlanmış ve 1933 yılında uygulamaya konulmuştur. Daha sonra 1972 ve 1997 yılında çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almıştır.


Andımızın yazarı Reşit Galip 1893 yılında Rodos'ta doğmuş. Babası mahkeme reislerinden Mehmet Galip Bey, annesi Rodoslu Münevver Hanım'dı. 


Türküm doğruyum sözlerinden rahatsız olan Türk’e alerjileri olan kesimin dediği gibi Andımız “ırkçı” değildir.


“Andımız” ilkokul öğrencilerinin vatan, millet, cumhuriyet kavramlarını pekiştirmek, için okutuluyordu. Üstelik birçok devlette benzer uygulamalar vardı. 


ABD’de okullara giderseniz sabahları çocukların “ABD’nin bayrağına ve o bayrağın simgelediği cumhuriyete bağlı kalacağıma, herkese özgürlük ve adaletle; tanrının gözetiminde, bölünmez, tek ulus için ant içerim” sözleri vardır.


Andımız’ı kaldırmak, ”Türk’üm” demenin yasaklandığı ”Açılım sürecinde” alınan bir karardı. Andımız ”Türk’üm, doğruyum, çalışkanım” diye başlar, ”küçüklerimi korumak büyüklerimi saymak” diye devam eder. Sormak lazım andımız düşmanlarına siz, ”Türküm” demekten mi yoksa, küçükleri korumak, büyükleri saymaktan mı rahatsızsınız?


Öyle ya bu iktidar dönemlerinde ne büyükleri saymak kaldı ne de küçükleri korumak ülkenin dört bir yanında küçüklere taciz ve tecavüz aldı başını gitti.


Andımızı kaldırmak isteyenlerin başında gelen Adalet Baknı bekir Bozdağ, çocuk taciz ve tecavüzleri için ne demişti?


“Küçüğün rızası var”


Andımız Şubat 1959’da Yunanistan’ın İskeçe Valisince yasaklanmış. Onlar Türk düşmanı olmalarının gereğini yapmış ve andımızı yasaklamışlardı. Ya sözde bizden olanlar?


Türkiye’de de 2013 yılında yasaklandı. Ne acıdır ki Türk milleti adına karar veren Türk yargısı da bu kararı onadı.


Yunanın, Batı Trakya Türklerinin Türküm demesinden rahatsızlığı anlaşılabilir, ya bizden olanların?
Gelin şimdi andımız alerjili bazılarının bu konuda söylediklerine kulak verelim:
DEVA Partisi lideri Ali Babacan; “Çocuklarımızı küçük yaşta dar kalıba sokarsanız demokrasiye bağlılık olmaz.”


GP lideri Ahmet Davutoğlu:” İstiklal Marşı varken tek parti döneminin, tek tipleştirici sloganlarına ihtiyaç yok”


SP lideri Temel Karamollaoğlu; “Her sabah aynı andı tekrar ederek, bir ülke ayağa kalkamaz kalkamadı da”


08.10.2013 tarihinde Başbakan sıfatıyla Tayyip Erdoğan andımız konusunda şunları söylüyordu:
"Andımız olarak bilinen metnin yazarı son derece tartışmalı isim olan Reşit Galip'ti. Reşit Galip Türkçe ezan zulmünün mimarlarındandır. Ayrı Reşit Galip insanları kafa taslarına göre sınıflandıran sözüm ona bir bilim insanıydı. Ant uygulamasının cumhuriyetimizle uzaktan yakından ilgisi yoktur. CHP ve MHP bu uygulamanın tarihini bilmedikleri için kestirmeden bir istismar kampanyası başlatıp milleti yanıltma yoluna gidiyorlar.


30'larda Hitler ve Stalin gibi toplumu formatlamak için bu tür uygulamalar yapılıyordu. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde çocuklar içtimaya dizildiği, ırkçı sloganlar okunan metinler göremezsiniz. Bal bal demekle ağız tatlanmaz. balı yersen ağız tatlanır, Türküm demekle Türk olunmaz. Doğruyum demekle çalışkan olunmaz. İnsan ailesinden öğretmenlerinden çevresinden aldığı eğitimle bir takım değerlere sahip olur. Çalışkanlığı bir kenara bırakıp borca, işsizliğe mahkum ettiler. Andımız lafın ötesine geçseydi en başta CHP ve MHP Türkiye'ye bu kadar ağır bedeller ödetmezdi. Kim çalışıyor biz kim doğru biz doğru. Geri kalmış ülke manzarasını değiştirdik. Gitsinler okusunlar anlattıklarımın daha detayını görecekler. Uygulamanın cumhuriyetin kuruluş felsefesiyle ilişkisi olmadığını görecekler, istismar siyasetini görecekler. Bizim gibisi var mı? Yok."

Önceki ve Sonraki Yazılar