CORONAVİRUS

Bu virüs İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı Aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlandığı için gayri resmi Wuhan koronavirüsü adıyla da bilinir.

Solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı Severe Acute Respiratory Syndrome SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için COVID-19 terimini kullanmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda virüsün tek zincirli RNA virüsü olan koronavirüs ailesinden olduğu görülmüştür. İlk vakalar bölgedeki büyük bir deniz ürünleri ve hayvan pazarı ile bağlantılı olduğu için virüsün hayvan kaynaklı olduğu düşünülmekteydi.

Wuhan koronavirüsünün bulaşma yollarının tamamı, hastalığın yeni olması nedeniyle kesin bilinmemekle birlikte, insandan insana damlacık yoluyla ve doğrudan temas ile geçebildiği bilinmektedir.

Virüs solunum sistemine yerleşmektedir. Yapılan araştırmalar semptom göstermeden virüsü taşıyan, kuluçka dönemindeki kişilerin de bulaşıcı olduğunu göstermiştir. Ancak kuluçka döneminde yayılma virüsün en etkili yayılma gösterdiği dönem değildir.

Virüs hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların solunum salgılarının temas ettiği yüzeylere dokunulmasından sonra ellerin göz, ağız, burun mukozası teması ile bulaşmaktadır.

Coronavirusler (koronavirüs) genel olarak vücut dışı ortamda uzun süre varlığını sürdürme imkanı olmayan virüslerdir.

En önemli soru; Wuhan Koronavirüsünden (Coronavirus, Covid-19) Nasıl Korunulur?

Koronavirüsün neden olduğu Covid-19 hastalığını önleyecek aşılar henüz geliştirilmediği için hastalıktan korunmanın en etkili yolu bu virüsle karşı karşıya gelmekten kaçınmaktır.

Virüs esas olarak insandan insana yayıldığı için çok basit ancak önemli adımlar atılması hastalığı engelleme yolunda büyük mesafeler kat edilecektir.

Koronavirüs enfeksiyonu belirtileri arasında aynı zamanda solunum zorlukları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ağır vakalarda enfeksiyon zatürreye, ağır akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Uzmanların açıklamasına göre; Koronavirüsün engellemek için alınacak en önemli önlemlerden ilki elleri sık sık sabun ve suyla yıkamaktır.

Özellikle halka açık bir yerdeyken burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra elleri en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak gereklidir.

Sabun ve sudan uzaksanız, en az yüzde 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanmak gereklidir. Ellerin tamamını dezenfektan ile kaplamak ve dezenfektan kendiliğinden kuruyana kadar birbirine sürmek gereklidir. Gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Diyanette baktı işler kötü hemen alkol kullanmak caizdir fetvası verdi.

Virüs biraz daha yayılırsa çilingir sofrası mubahtır demesi de yakındır.

Virüsten korunmak için, hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmak en önemli şarttır. Unutmamak gerekir ki; özellikle hastalıktan daha ağır etkilenme riski yüksek olan insanlar için önemlidir.

Yaşlı yetişkinlerle kalp, akciğer hastalığı veya diyabet gibi ciddi tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin COVID-19 hastalığından kaynaklı daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski daha yüksektir.

Bu virüsü yenmek için Avrupa ülkeleri, dezenfektan ürünlerinde büyük indirimlere giderken, ülkemizde ise dezenfaktan ürünleri fahiş fiyata yükseldi.

Kolonya fiyatları bile tavan yaptı...

İnsanlık bir an önce bu virüse karşı gelecek, bu virüsten koruyacak bir aşı geliştirilmesini bekliyor.

Ülkeler bu konuda gecelerini gündüzlerine katarak kıyasıya yarışıyor.

Ülkemizde ise bu virüs inkar edildi, önce yok denildi, ne zaman Avrupa’dan paranın kokusu geldi. İşte o zaman “bizde de var” dendi.

Virüse karşı aşı geliştirme ve mücadelede yokuz.

Neden?

Hızısıha’yı AKP kapattı. Aşının adını bile unuttuk.

TÜBİTAK’ı yerle bir ettiler.

Öyle ki;

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na bağlı (TÜBİTAK) Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi’nin (ULAKBİM) Müdür Yardımcılığı görevine Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürü Mustafa Sancar getirildi.

Üniversitelerin birçoğu AKP’nin bilime ihaneti nedeniyle hurafe yuvası haline geldi.

Sonuç; Allah’a emanet...

Önceki ve Sonraki Yazılar