PEYGAMBERİN EVLİLİKLERİ

İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Daşti ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir.[1] Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

Muhammed'in hayatı geleneksel olarak Hicret öncesi (Mekke, 570-622) ve Hicret sonrası (Medine, 622-632) olmak üzere ikiye ayrılır. Muhammed evliliklerinden 2'si hariç tümünü Hicret sonrası döneminde gerçekleştirmiştir.

Medine döneminde Muhammed'in her bir eşi için Mescid-i Nebevinin duvarlarına bitişik odalar yapılmıştır. Muhammed öldüğü zaman geride 9 adet dul bırakmış ve bu kadınlar müminlerin anneleri sayıldığı için ömürleri boyunca diğer erkeklerle evlenmemişlerdir.

Hatice bint Hüveylid]

Mekke'nin ticaretle uğraşan en varlıklı ailelerinden birine mensup olan Hatice Muhammed'e önce iş daha sonra da evlenme teklif etti Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir. Hatice ölünceye kadar başka biriyle evlenmedi. Muhammed'in Hatice'den, 2 oğlan ve 4 kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştu.

Sevde bint Zem'a

Aişe bint Ebû Bekir

En yakın arkadaşı Hz. Ebubekir’in kızıydı. 6 yaşında nişanlandı. 9 yaşında evlendi.

Zeyneb bint Cahş

Evlatlığı olan Zeyd'in ayrıldığı hanımı ve halasının kızıdır, 35 yaşında peygamberle evlenmiştir.

Evlenebilmeleri için ayet indiği söylenir.

Hafsa bint Ömer

Ümmü Seleme

Uhud'da ölen Abdullah bin Abdilesed'in duludur. 44 yaşında peygamberle evlenmiştir.

Reyhâne bint Zeyd

Zeyneb bint Huzeyme

Bedir'de ölen Ubeyde b. el-Haris'in duludur. 60 yaşında iken peygamberle evlenmiştir.

Cüveyriye bint Haris

Mustalik oğullarının reisi el-Haris’in kızıdır. 20 yaşında iken Müslümanlara esir düşmüş peygamber kendisiyle evlenmesi şartıyla fidyesini ödeyeceğini bildirince kendisi bunu kabul etmiş ve 20 yaşında peygamberle evlenmiştir.

Safiyye bint Huyey

Medine Yahudilerinden Nadiroğulları kabilesi reisi Huyey bin Ahtab’ın kızıdır.18 yaşında iken Ahzab savaşından sonra Müslümanlara esir düşmüş [34] peygamberle bir konuşmasından sonra peygamberin teklifiyle 18 yaşında evlenmiştir.[3

Ümmü Habibe

Kureyş lideri ve azılı İslam düşmanı Ebu Süfyan'ın kızı ve Muaviye’nin de kızkardeşidir. 30 küsur yaşlarında peygamberle evlenmiştir.[

Mâriye el-Kıbtiyye

Bizans'ın Mısır valisi Mukavkıs'ın hediyesi olarak gelmiş ve Medine’de İslam Peygamberinin tebliği üzerine İslam’ı kabul etmiş müslüman ve daha sonra Peygamber ile nikâhlanıp, evlenmiş bir yıl sonra da Muhammed'in erkek çocuklarından İbrahim'i dünyaya getirmiştir. Mısırda kız kardeşi ile beraber hediye cariye olarak geldiği için yaşı tam olarak bilinmemektedir.

Maymunah bint al-Harith

Paygamber ilk evliliğini hz. Hatice ile yapmış, onun sağlığında bir daha evlenmemişti. Hz. Haticenin ölümünden sonra diğer evliliklerini gerçekleştirdi .

İşte böyle İslam peygamberinin evlilikleri…

Önceki ve Sonraki Yazılar