SARIGÜL’ÜN SEYİR DEFTERİ

SARIGÜL’ÜN SEYİR DEFTERİ
(1)
 
Türkiye Değişim Partisi'ni kuran Mustafa Sarıgül: 21 Aralık 2020 tarihinde “Türkiye'nin tek demokratik partisi biz olacağız” diyordu.


Ömer Yılmaz İnanç’ın ‘Mustafa Sarıgül Düğün Evinin Tefçisi Ölü Evinin Yasçısı’ kitabında bu demokratikleşmenin nasıl olacağı konusunda ipuçları bulunuyordu.


Kitap, Sarıgül’ün Deniz Baykal’ın karşısında aday olduğu kongre öncesi yayın hayatına girmiş, kongrede delegelere dağıtılmıştı. Rivayet odur ki, Sarıgül’ün kaybetmesinde kitap başrol oynamıştı.


Kitapta, Bülent Ecevit’in “Şişli Belediye Başkanı Sayın Mustafa Sarıgül’ün arkasında nasıl bir destek olduğunu bilmiyorum” diyerek karanlık güce gönderme yaptığı ifade ediliyor.


Kitapta ayrıca Sarıgül’ün, kamuoyunda 1. MİT raporu olarak bilinen ve 1987 yılında basına yansıyarak uzun süre gündemde kalan, “Banker Bako Olayı, Polis İçindeki Çekişme ve Yeraltı-Polis-Kamu Görevlileri İlişkileri” isimli istihbarat raporunda adı yeraltı dünyası ve mafyayla birlikte anılan şarkıcı Hülya Süer ile bir dönem birlikte yaşamış olduğu da hatırlatılıyor. Sarıgül hatta Duygu Asena’yla 1989 yılında ‘Hülya Süer’le evlenmeyeceğim’ başlıklı bir söyleşi de yapmış.


Kitapta verilen bilgilerin bir tanesi de, Mustafa Sarıgül’ün adı MİT ve TBMM Susurluk Komisyonu Raporlarında geçen Ahmet Vefa Küçük ile 7 Eylül 1995 tarihinde ortaklaşa VEFA PETROL ve TURİZM İŞLETMELERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM Şirketi’ni kurduklarının bilgisi de paylaşılıyor.


Kitapta ayrıca Sarıgül’ün ortağı Küçük’ün dönemin yeraltı dünyası ile de yakın ilişkiler içinde olduğunu da iddia ediyor.


Küçük ile bir dönemin karanlık isimlerinden Alaattin Çakıcı’nın karşı karşıya gelişleri de kitabın hatırlattığı bir başka konu… 1985 yılında Vefa Küçük’ün bürosunun Çakıcı’nın adamlarınca basıldığı da yine kitapta kayıt altına alınan bir başka olay…


Kitabın satır aralarındaki bir diğer bilgi ise Sarıgül’ün ortağı olduğu petrol şirketinin farklı yönleriyle ilgiliydi…


O bölüm kitapta şöyle anlatılıyor: “Sarıgül’ün kurucusu olduğu 335027 sicil no’lu Vefa Petrol’ün ilginçliğini sadece Küçük’ün ilişkileri oluşturmuyordu. Ticaret sicil kayıtlarında bu firmayı sıradan bir benzin istasyonu işleten benzerlerinden ayıran, bu şirketin Yönetim Kurulu üyeleriydi. İstanbul Kasımpaşa ve Fulya’da Shell benzin istasyonları işleten bu şirketin Yönetim Kurulu üyeleri İslam Yakut ve yeğeni Erhan Yakut, Narkotik polisinin çok yakından tanıdığı kişilerdi. İslam ve Erhan Yakut, Aralık 2002’de İstanbul Kozyatağı’nda ele geçen ve piyasa değeri 5 milyon dolar olan 255 kilo 359 gram eroinin sahibi olarak polis tarafından gözaltına alınmışlardı.


İslam ve Erhan Yakut’un üyesi bulunduğu Yakut Ailesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi’nin 1996 yılında başlattığı “Asena Programı” çerçevesinde Türkiye ve yurtdışında uyuşturucu ticareti yaptığı için mercek altına alınan ailelerin başında yer alıyordu.
Yakut ailesinin en önemli üyesi Cumhur Yakut ise, Van Milletvekili Mustafa Bayram’ın damadıydı.”
Mustafa Bayram, hani şu karakolda polis tokatlayan milletvekili…


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Van Emniyet Müdürlüğü’ne Mustafa Bayram ve adamlarının yaptığı ileri sürülen baskının ardından, devletin işgal altında olduğunu söylemişti. Baskın sırasında polise tokat atılıp dövüldüğünü belirten Baykal, "Orada tokat atılan sadece polisimiz değil. Tokat, polisin değil hükümetin yüzünde patlamıştır" demişti.


Kitap, Mustafa Sarıgül’ün karanlık dünyadan uzak duran bir isim olmadığını savunuyor, Siirtli geniş bir ailenin reisi olan ve Haşim Ağa olarak da tanınan demir tüccarı Seyyid Haşim Öztanık’ın Ocak 2004’teki cenaze törenindeki bir detay da dikkatleri çekiyordur.


Mustafa Sarıgül adının organize suç örgütü liderleri ve mafya üyeleriyle birlikte anılmasının tesadüf olamayacağını açık bir şekilde ifade edilen kitapta paylaşılan bilgiler bununla sınırlı değil.
Kitap bu bilgiyi de şöyle aktarıyor; “Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün çelenk göndererek boy gösterdiği cenaze törenine organize suç örgütü kurmak suçundan yargılanan Sedat Peker, organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın kardeşi Gencay Çakıcı, Susurluk ve Kumarhaneci Ömer Lütfi Topal’ın öldürülmesi davalarının sanığı Sami Hoştan, Öztanık’ın dünürü kabadayı Hasan Heybetli, Fenerbahçe Spor Kulübü Yöneticisi Vefa Küçük kalmıştı. Cenazeye çiçek gönderenler arasında, Ekdi Aşiretinin lideri Bedrettin Ekdi de vardı.


Mafya cenazesinde boy gösteren Bedrettin Ekdi isminin de Mustafa Sarıgül’e hiç yabancı bir isim olmadığına dikkatlerin çekildiği kitapta ayrıca, Temmuz 2001’de kamuoyuna “1 milyon dolarlık Aşiret Sünneti” olarak yansıyan, müteahhit Bedrettin Ekdi’nin oğlu Ahmet’in skandal sünnet düğününe atıf yapılıyor, Ekdi’nin kirvelik görevini Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün üstlendiği de hatırlatılıyordu. Düğün için, yalnızca kulüp üyelerinin kullanımına açık olan Galatasaray Adası’ndaki rezervasyon işlemlerinin de bizzat Mustafa Sarıgül tarafından yaptırılmış olmasına da dikkat çekiliyordu.
Sünnette 8 yaşındaki Ahmet Ekdi’nin kirvesi olan ve ona bir altın takan Şişli Belediye Başkam Mustafa Sarıgül düğünün skandala dönüşmesi üzerine her zamanki gibi düğün sahibi Bedrettin Ekdi’yi hiç tanımadığını iddia etmiş oluşu da unutulan notlar arasına düşülüyordu.


Yazar kitap da, Mustafa Sarıgül’ün Ekdi ile ilişkilerini ve Ekdi’nin kabarık sabıka dosyasını tek tek sıralayarak gözler önüne seriyor.


O bölümde yazar tarafında şöyle anlatılıyor: “Oysa Sarıgül’ün “aile dostu” olan Bedrettin Ekdi, Şişli bölgesinde otopark işletiyor ve belediyenin parke taş ve kaldırım ihalelerini alıyordu. Şişli belediyesi sınırları içinde Nişantaşı ve Teşvikiye bölgelerinde çok sayıda gayrimenkulun sahibiydi. Müteahhit Ekdi, Şişli Eftal Hastanesi’nin arkasında 5’şer katlı 2 iş merkezi yaptırmıştı. Eylül 1999’da Şişli’de işlettiği otoparkta ortağından 120 milyar liralık alacağını tahsil etmeye gelen Nurettin Acındırma’yı öldürmüş ve cinayet suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum olmuştu.


Yine kitapta okuyucularla paylaşılan bilgilere göre, Sarıgül’ün adı uyuşturucu gölgesinde kalan tanıdıkları ve yeraltı dünyası ile ilintili tanıdıkları sadece bunlar da değildi. Mesela, Sarıgül’ün yakın arkadaşı Almanya’da yaşayan Türk işadamı Mehmet Aygün de bunlardan bir başkasıydı…
Kitap da Sarıgül’ün bir yönü böyle anlatılıyor. Diğer yönlerine de devam edeceğiz…

whatsapp-image-2020-12-22-at-17-58-29.jpeg

Önceki ve Sonraki Yazılar